Hamas en Fatah samen in regering

De twee grootste Palestijnse organisaties, Fatah en Hamas, zijn gisteren in Mekka overeengekomen binnen vijf weken een „eenheidsregering” te vormen en de onderlinge strijd te staken.

Deze regering, die onder leiding komt van de huidige Hamaspremier Ismael Haniyeh, zal vredesakkoorden tussen de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en Israël en internationale resoluties, onder andere van de Arabische Liga, „respecteren”.

De overeenkomst werd ondertekend door president Abbas, tevens leider van Fatah en de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie, en Khaled Meshaal, overkoepelend leider van Hamas. Zij bevat geen openlijke erkenning van Israël. De joodse staat en de Verenigde Staten hadden daarop bij president Abbas aangedrongen. Toch reageerden EU-functionarissen voorzichtig positief. De Franse minister Philippe Douste-Blazy sprak van een stap in de goede richting.

Hamasleider Meshaal riep de internationale gemeenschap op na de vorming van de nieuwe regering haar boycot van de Palestijnse Autoriteit op te heffen. Volgens Hamaswoordvoerder Ahmed Youssef heeft Saoedi-Arabië al één miljard dollar hulp toegezegd.

De Israëlische premier Olmert en minister van Buitenlandse Zaken Livni verklaarden echter vlak voor de Palestijnse top in Mekka dat van opheffing van de boycot pas sprake kan zijn als de regering Israël erkent, terrorisme afzweert en alle eerder gesloten verdragen aanvaardt. Woordvoerders in Israël en de VS zeiden dat de overeenkomst grondig zal worden bestudeerd.

Fatah- en Hamasleiders hebben afgesproken dat Hamas negen ministersposten krijgt, Fatah zes, waarvan er een wordt bezet door de vicepremier, en andere groepen vier. Een aantal onafhankelijke Palestijnen gaat de sleutelposities – Financiën, Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken – in de nieuwe regering innemen.

Oud-bewindvoerder van de Wereldbank in Washington Salem Sayed (van de Derde Weg) uit Betlehem wordt minister van Financiën, de Palestijns-Amerikaanse hoogleraar Ziad Abu Amar uit Gazastad gaat Hamasleider Mahmoud Zahar vervangen op Buitenlandse Zaken. Wie als minister van Binnenlandse Zaken de politie- en veiligheidsdiensten gaat leiden, is nog niet bekend.

palestijnen: pagina 5