`Groei Schiphol tot maximaal 600.000 vluchten per jaar`

Schiphol. De luchthaven Schiphol zal niet verder groeien dan tot maximaal 600.000 vluchten per jaar. Dat zei algemeen-directeur Gerlach Cerfontaine van Schiphol gisteren op een bijeenkomst over de leefomgeving van de regio Schiphol. ”Deze 600.000 is de fysieke grens”, aldus Cerfontaine. Nu nog verwerkt de luchthaven ruim 400.000 vluchten.

Het kabinet besloot vorig jaar Schiphol een groei toe te staan tot 500.000 in 2010 en tot 600.000 vluchten daarna. Volgens Cerfontaine is 600.000 vluchten de maximale capaciteit van het huidige banenstelsel. De luchthaven heeft plannen om een nieuwe baan aan te leggen, de zogenoemde zesde baan, gelegen parallel aan de huidige Kaagbaan. Deze baan is echter niet bedoeld om de capaciteit van de mainport verder te vergroten. Cerfontaine: ”Deze baan dient om de betrouwbaarheid van de capaciteit te kunnen garanderen”.

Nu wordt de maximale capaciteit niet gehaald. Oorzaak zijn de stringente geluidsnormen, maar ook dagen van harde wind die het gebruik van banen in noordzuidrichting onmogelijk te maken. Dat zijn er twintig tot veertig per jaar.