Gierend remmen en met veel getoeter in de achteruit

Waar winden stedelingen zich over op? Leeuwarden heeft opeens paaltjes die straten blokkeren. Getoeter en gierende remmen.

Automobilisten ‘struikelen’ over de zwarte paaltjes in het centrum van Leeuwarden. Foto Jacob van Essen Het ruiterskwartier in Leeuwarden is sinds kort afgesloten door op afstand bedienbare paaltjes voor lijnbussen en hulpdiensten. Zoals gewoonlijk moet het overige verkeer hier aan wennen. Ruiterskwartier in Leeuwarden 06-02-2007 ©Foto: Hoge Noorden / Jacob Van Essen verkeersveiligheid Essen, Jacob van

De binnenstad van Leeuwarden is sinds ruim twee weken afgesloten voor autoverkeer. Over het Ruiterskwartier kunnen alleen nog bussen, politie en ambulances ongehinderd doorrijden. Bij hun nadering zakt een zwart paaltje in de grond, om daar na enkele tellen weer uit op te rijzen. Ondanks grote aantallen verkeersborden hebben niet alle automobilisten dat in de gaten, wat leidt tot gevaarlijke verkeerssituaties. Voor zover bekend zijn vier automobilisten daadwerkelijk op de paaltjes gebotst. „Het kunnen er meer zijn”, aldus de politie.

Het is vrijdagmiddag als een groep trouwe toeschouwers zich heeft verzameld op de stoep naast de paaltjes, voor het Filmhuis. „Wij hoeven niet naar de film”, zegt Sieger Bijlsma. „De film is hier op straat.” Zij hebben al enkele ongevallen gezien. „We hopen niet op een ongeluk, hoor”, zegt Theo Molenaar. „Als automobilisten hard op de paaltjes af komen rijden, dan waarschuwen we. Maar als ze niet reageren, ja dan moeten ze het zelf maar weten.”

Doel van de maatregel is het verkeersluw maken van de binnenstad, legt CDA-wethouder Gerrit Krol uit. „We moesten iets doen”, zegt hij. In de directe omgeving ligt de meest vervuilde straat van Leeuwarden. „Nu is het daar weer gezellig”, zegt Krol. „Moet je maar eens kijken in de middagpauze, als de mensen uit alle kantoren rustig over straat kunnen wandelen.” De toeschouwers op het Ruiterskwartier bevestigen dat. „Het is nog nooit zo rustig geweest in Leeuwarden”, zegt Theo Molenaar.

In de directe omgeving staat een groot aantal waarschuwings- en verbodsborden. Toch rijdt een gestage stroom automobilisten recht op de paaltjes af, om pas op het allerlaatste moment te remmen. „Waarom mag ik hier niet door?” vraagt Jan Visser uit Dokkum, bestuurder van een grote Mercedes. „Heeft u de borden niet gezien?” is de wedervraag van Sieger Bijlsma. „Ik ben daar niet op bedacht”, antwoordt Visser. „Ik ben hier al een miljoen keer gewoon doorheen gereden.”

Een jonge vrouw in een kleine auto remt eveneens op het nippertje. „Ik wist niet dat je hier niet door mag”, zegt ze. Voor haar hoeft het allemaal niet zo nodig. Een leefbare binnenstad? „Ja, we willen in Nederland allemaal leefbaar wonen.” Daar komt een taxichauffeur aan. Hij moet „mensen weghalen” bij de schouwburg. Die ligt juist aan de andere kant van de palen. De chauffeur schudt zijn hoofd, stapt de auto weer in om de halve stad om te rijden. Of hij dit een goed idee vindt? „Nee”, zegt hij. „Degene die dit heeft bedacht, moet maar eens achter in mijn auto gaan zitten. Dan laat ik hem zien waarom het gevaarlijk is.”

Voor de paaltjes wordt veelvuldig getoeterd, als automobilisten na de ontdekking hun voertuig keren en daarmee bussen de weg versperren, en deels over de stoep rijden. De toeschouwers verbazen zich vooral over de „domheid” van automobilisten. Sieger Bijlsma: „De mensen kunnen geen borden lezen. Ze zijn gewoon te dom.” Dat zich ongelukken hebben voorgedaan is spijtig, zegt wethouder Gerrit Krol. Maar het is geen reden om de maatregel in te trekken of ook maar aan te passen. „Er staat een wereld aan borden en er is voortijdig over gecommuniceerd. Als mensen kennelijk zó in gedachten verzonken zijn dat ze dit alles niet opmerken, dan komen ze inderdaad uiteindelijk voor een paaltje te staan. Het zij zo. Het zal wel wennen.”

    • Arjen Schreuder