Gewoon stamppot

Yolanda van der Jagt: Lekker Hollands. Mo’media, 295 blz. € 29,95.

Yolanda van der Jagt: Lekker Hollands. Mo’media, 295 blz. € 29,95.

Als je de wereld rondgaat, kom je weer bij jezelf uit. Die simpele waarheid geldt ook op culinair gebied. De wereldreis van de etende Nederlander begon in Frankrijk, werd vervolgd in Indonesië, en in de jaren zestig belandde men in China. Daarna was er geen houden meer aan: Italië, Japan, Mexico, Thailand, ja zelfs Ethiopië.

Maar de Nederlandse keuken dan? Die kwam er bekaaid af. Weinig restaurants zijn gespecialiseerd in ‘de Hollandse keuken’, en die is net als ‘de Nederlandse film’ in de ogen van veel Nederlanders niet echt een aanbeveling. En ook thuis zijn de piepers grotendeels verdreven door pasta en rijst, al dan niet als kant-en-klaarmaaltijd.

Hoe zeer ten onrechte dat is, blijkt weer eens bij het doorbladeren van Lekker Hollands van chef-kok Yolanda van der Jagt. Ook zij reisde de wereld rond en werkte in Londen aan de zijde van ster-kok Jamie Oliver en ook in Californië. Maar eigenlijk gaat er toch niets boven langzaam gestoofde rode kool, schrijft zij in het voorwoord. Of een stamppot boerenkool met grove mosterd, augurkjes en rookworst.

Kortom, we zijn weer thuis. En dat daar genoeg te smullen valt, hoeft niet meer betwijfeld te worden. Het boek is trouwens goed getimed. Want zonder nu meteen een verband te leggen met de geschiedeniscanon van Frits van Oostrom, het ‘nee’ tegen de Europese Grondwet en andere tekenen van een oplevend nationaal sentiment, de Nederlandse keuken heeft de wind mee, net zoals het koken met verse kwaliteitsproducten. Dit kookboek zou dus wel eens een succes kunnen worden.

Keuken en boek verdienen dat ten volle. Lekker Hollands is een welkome rehabilitatie van de inheemse keuken, met gerechten als geroosterde hutspot met witte bonen, gegrilde zeewolf met lamsoren en zeekraal en rode bietjes, of tuinbonen op zuurdesembrood met schapenkaas. Daar gaat ook wat olijfolie op – die is Italiaans, inderdaad – maar gelukkig is Van der Jagt geen purist. De crostini’s met boerenkool en ansjovis kunnen daardoor door de Hollandse beugel.

Lekker Hollands dekt het hele spectrum, van voorafje tot toetje. Behalve de recepten geeft het boek ook uitleg over verschillende producten. Het is daardoor meer dan een kookboek, eerder ee boek over lekker eten. Ook vermeldt Van der Jagt nog wat nuttige adresjes, die wel voor een erg groot deel in Amsterdam te vinden zijn. De reclame voor een exclusieve hoofdstedelijke broodwinkel, (bevriende?) groentekwekers en geitenfokkers had minder gemogen, maar dat zijn kanttekeningen in de marge.

    • Arnoud Veilbrief