Geen bijna-analfabeet na vroegere lagere school

Uit ons gezin volgt nog maar één kind een opleiding; zij wil opleider worden. Maar na het lezen van het artikel `Het nieuwe leren in de praktijk` vrees ik voor mijn kleinkinderen. Wat ik las is zorgelijk en gedeeltelijk ook zeer ergerniswekkend. Hoe is het bijvoorbeeld mogelijk, dat mevrouw Ankie Verlaan op hoog niveau een bestuursfunctie in het onderwijs vervult en een mening uit zoals in het artikel is weergegeven. ”In de jaren vijftig ging je na een paar jaar lagere school als bijna-analfabeet de arbeidsmarkt op, [...] tegenwoordig zitten ze langer op school”.

Ik heb mijn lagere school genoten in een Brabantse dorpsschool. Ik was daarna geen analfabeet, want ik slaagde in de jaren vijftig voor het toelatingsexamen van de hbs, daar werd ik goed voorbereid op universitair onderwijs. Van mijn klas op de lagere school ging niemand als `bijna-analfabeet` direct de fabriek in. Als iemand toch vrij snel moest gaan verdienen, was er een bedrijfsopleiding.

    • J.M. Roelofs Eelde