Geen aanzet tot reflectie over onze rol in Irak

Het nieuwe regeerakkoord komt een beetje kleurloos op mij over. Er wordt een aantal cosmetische aanpassingen gedaan om iedereen blij te houden. Daarom denk ik dat het nieuwe kabinet-Balkenende niet veel zal verschillen van het vorige – behalve dat de PvdA vast wel meer geld wil uitgeven. Van de CU verwacht ik ellenlange discussies over ethische kwesties die de meesten niet zullen interesseren.

Ernst Schrama

Een vervelend regeerakkoord, dat niet aanzet tot reflectie op de rol van de Nederlandse deelname aan de oorlog in Irak. Waar gaat het geld heen voor onderwijs? Naar meer inspecteurs of meer leerkrachten? Ik vermoed het eerste. Een x aantal ambtenaren weg? Scheelt dat veel in de kosten? En de kosten voor wachtgeld dan? Generaal pardon: prima! Meer geld naar defensie? Knappe lobby van de wapenproducenten! Milieumaatregelen zijn veel te slap. Investeer in kleine en superschone vervoermiddelen. Er staat nog een fabriek in Born leeg! Kees Epema

Slechts een enkele natuurramp in Nederland is genoeg om het wankele financiële beleid van Balkenende IV tot een failliete boedel te verklaren. Dan zijn alle beschikbare middelen allang besteed aan leuke dingen, maar niet aan de primaire zaken van dit land.

Anton Haas

Het individualisme van de VVD maakte Nederland uiteindelijk tot los zand. Nu wordt er cement aangemaakt, wat uiteindelijk de samenleving veel steviger zal maken. Een beter fundament voor een gezonde economie, die overigens heel wat meer dimensies heeft dan alleen geld en bnp.

Peter van Leeuwen

In de inleiding van het coalitieakkoord wordt verwezen naar ‘de saamhorigheid en lotsverbondenheid van de wederopbouw na de Tweede Wereldoorlog.’ Politici kennen hun geschiedenis niet. Hét kenmerk van de jaren vijftig was verzuiling. Als katholiek meisje speelde je niet met een protestants meisje, laat staan met een protestante jongen. Het leven was totaal gescheiden tussen atheïsten, protestanten en katholieken. Ieder had zijn eigen school, sport, kameraden, verenigingen. Hoezo saamhorigheid? Bovendien werd je door je ouders nog eens fijntjes gewezen op die melkboer, die fout geweest was in de oorlog, op dat gezin dat ook fout geweest was in de oorlog, op die vrouw die kaal was geschoren! Ja, saamhorig was je alleen in de huiskamer, omdat dat de enige verwarmde plek in het huis was. Op de ramen van de andere kamers stonden immers de ijsbloemen in de winter.Mia Roggekamp

Discussieer mee op nrc.nl/discussie