Franse agenten alsnog vervolgd

Zestien maanden na een dodelijk incident in de Parijse voorstad Clichy-sous-Bois, heeft justitie gisteren besloten twee betrokken agenten te vervolgen. Het incident vormde de aanleiding voor ernstige rellen in verschillende Franse voorsteden, die drie weken duurden.

De agenten worden ervan verdacht niet alles te hebben gedaan om bijstand te verlenen aan de drie jongens die zich verscholen bij een transformator van elektriciteitsbedrijf EDF.

Twee van de drie, Zyed Benna en Bouna Traoré, kwamen daar op 27 oktober 2005 om het leven door elektrocutie. Dat was het begin van wekenlange rellen, die zich vanuit Clichy-sous-Bois uitbreidden over het hele land.

De politie werd er destijds van beschuldigd de drie jongens willen en wetens het elektriciteitsterrein te hebben opgejaagd tijdens een achtervolging. Minister van Binnenlandse Zaken Nicolas Sarkozy, nu presidentskandidaat, zei dat de politie geen blaam trof.

Na langdurig onderzoek heeft de politie-inspectie nu vastgesteld dat een agent, Sébastien K., „op zoek” naar de jongens, gezien heeft hoe ze een hek over klommen naar een braakliggend terrein vlak bij het terrein rond het transformatorhuis. Daarna gaf hij door aan de post: „Als ze het EDF-terrein op gaan, geef ik niet veel voor hun leven.” Hij ondernam geen verdere actie, evenmin als de agente die dit bericht op het politiebureau ontving. Deze twee worden nu vervolgd.

Politievakbond Alliance noemt de vervolging van de agenten „schandalig”, omdat volgens hem is gebleken dat de agenten de jongens niet werkelijk het terrein op zagen gaan.

De advocaat van de familie van de slachtoffers, Jean-Pierre Mignard, zei gisteren dat de rellen misschien niet hadden plaatsgehad als het ministerie van Binnenlandse Zaken niet „onverantwoordelijk” en „partijdig” was opgetreden na het incident, door de klachten tegen de politie aanvankelijk niet serieus te nemen.