Ex-topman naar ex-dochter VNU

Rob van den Bergh kan VNU nog niet helemaal loslaten. De voormalige topman van het uitgeefconcern wordt president-commissaris van VNU Business Media Europe, de vroegere dochter van VNU die sinds december in handen is van de Britse private-equityfinancier 3i. Van den Bergh is adviseur van 3i, dat zijn benoeming tot president-commissaris gisteren bekendmaakte.

VNU Business Media Europe is uitgever van vakbladen, waaronder in Nederland Intermediair, Computable en Management Team. Buiten Nederland geeft het bedrijf vooral tijdschriften uit op het gebied van automatisering. Het organiseert ook vakbeurzen.

Van den Bergh was bestuursvoorzitter van VNU tot hij eind 2005 struikelde over een geplande overname in de VS. Aandeelhouders hielden die plannen toen tegen en Van den Bergh ruimde het veld. VNU werd enkele maanden later overgenomen door een groep investeerders. Het hoofdkantoor van VNU, dat zich geleidelijk ontwikkelde van uitgever van kranten en tijdschriften tot handelaar in marketinginformatie, staat inmiddels in de VS. De naam van het bedrijf is veranderd in Nielsen Media.

Omdat VNU zich al jarenlang steeds meer op de Amerikaanse markt richtte, verruilde Van den Bergh in 2003 al zijn kantoor in Haarlem voor een werkplek in New York.

De dagelijkse leiding van VNU Business Media Europe komt in handen van bestuursvoorzitter Erik Hoekstra. Hoekstra is nu verantwoordelijk voor de activiteiten in Nederland en België, waar het bedrijf met name sterk is op het gebied van personeelsadvertenties. Een blad als Intermediair heeft zowel op papier als op internet een sterke marktpositie.

Van den Bergh werkte sinds 1980 bij VNU. Na zijn vertrek in 2005 werd hij adviseur van 3i.