Echte mannen lezen Reve

De tweede ronde van de verkiezing van het favoriete Nederlandse fictieboek is krap een week bezig, en al meer dan vierduizend mensen hebben een stem uitgebracht op www.hetbesteboek.nl. Tussenstanden zijn in dit vroege stadium niet van belang – de titel van het winnende boek wordt pas op zondag 11 maart bekend gemaakt in het NPS-programma De Avond van het Boek.

Wel valt iets te zeggen over het verschil tussen mannelijke en vrouwelijke stemmers. Zo waren in de eerste ronde de stemmen keurig tussen de seksen verdeeld; wat opvallend was omdat onderzoek steevast uitwijst dat de overgrote meerderheid van fictielezers bestaat uit vrouwen (boven de vijftig). Houden mannen meer van lijstjes en toptiens, zoals iemand deze week suggereerde? Zitten er relatief meer mannen achter de computer, die nu eenmaal (tot teleurstelling van velen) de enige manier is om te stemmen?

Nog interessanter is het dat er tussen de tien meest genoemde titels duidelijke vrouwenboeken én duidelijke mannenboeken zitten. Dat heeft niets te maken met het geslacht van de auteur, want zoals vorige week bleek, heeft geen enkele vrouw de shortlist gehaald. Maar neem Hersenschimmen van Bernlef , daarop stemden drie keer zoveel vrouwen als mannen. Of Kader Abdolahs Huis van de moskee , dat twee keer zoveel stemmen van vrouwen als van mannen kreeg. Een groot verschil met Reves De avonden en Nescio’s De uitvreter / Titaantjes / Dichtertje, die beide veel populairder zijn bij mannen. Alleen bij Publieke werken van Rosenboom, Max Havelaar van Multatuli en De ontdekking van de hemel van Mulisch zijn de stemmen eerlijk verdeeld.

Afgaand op het stemgedrag tot nu toe zijn ook de romans van Willem Frederik Hermans echte mannenboeken. Maandag zijn De donkere kamer van Damokles en Nooit meer slapen de eerste twee romans die door onze speciale literaire ambassadeurs in de hoogte zullen worden gestoken. Het zal niemand verbazen dat dit allebei mannen zijn.

Breng uw (gemotiveerde)stem uit op: www.hetbesteboek.nl

    • Pieter Steinz