De hele dag thuis, met als enige leesvoer het regeerakkoord

Graag was ik gisteren voor deze krant naar Bunnik gereisd, waar de prijs voor de leukste middelbare school werd uitgereikt. Maar al die blijmoedige teen spirit werd mij ontnomen door de NS, die vanwege het ‘weeralarm’ ‘preventief’ minder treinen liet rijden.

Ik heb in de voorgaande zin twee woorden tussen aanhalingstekens gezet. Het eerste woord moet je op een ongelovige toon lezen, het tweede woord op een smalende toon. Want ik ben klaar met het weeralarm. Als het waait, is het weeralarm. Als er vijf sneeuwvlokken uit de hemel vallen, is het weeralarm. En dat is niet het enige: als er weeralarm is, is er paniek. En dat is ook niet het enige: zodra het weeralarm alleen is afgeroepen, ruim voordat het weer ook maar enigszins alarmerend wordt, is er óók paniek. En dan rijden er geen treinen meer. Preventief.

Wat wordt hiermee voorkomen? Dat er misschien één trein tegen één sneeuwvlok oprijdt? Eventueel? Later op de middag?

Ik moest dus de hele dag thuisblijven, met als enige leesvoer het regeerakkoord. Wat een dag. Wat ik vreesde, is in dat akkoord terecht gekomen: dat een ambtenaar geen homohuwelijk hoeft te sluiten ‘als hij daar gewetensbezwaren tegen heeft’. Dat is discriminatie. Wat als er had gestaan: ambtenaren hoeven geen huwelijken tussen negers te sluiten als ze daar gewetensbezwaren tegen hebben? Of tussen moslims? Of joden? Of edel-Ariërs? Dan was er, weeralarm of geen weeralarm, allang een enorme demonstratie op de Dam geweest.

Maar dat een ambtenaar te middeleeuws is om een huwelijk tussen twee homo’s te sluiten, dat vindt iedereen (of in ieder geval Wouter Bos en de dolle tweeling Balki en Rou) prima.

Nu wil ik niet de juriste uit gaan hangen. Ik ben namelijk geen juriste. Maar het lijkt mij dat als je dit ‘recht’ in de wet opneemt, je een precedent schept. Dus stel, iemand is ambtenaar, en van huis uit een enorme racist, en hij heeft geen zin om een blanke en een neger te trouwen. Enórme ‘gewetensbezwaren’ heeft hij daartegen. Dan zou hij kunnen verwijzen naar het nieuwe, discriminerende ambtenarenvoorrecht: dat ambtenaren die homo’s eng vinden, ze ook niet in de echt hoeven te verbinden.

Nu kun je zeggen: stel je niet aan Aaf, zo zal het vast niet lopen. Maar ik doe gewoon aan preventie. Net als de NS.

    • Aaf Brandt Corstius