Concurrent KNMI betwist weeralarm

Het weeralarm dat het KNMI voor gisteren heeft geslagen was onnodig. Dat zegt directeur Harry Otten van Meteo Consult. Hij vindt het kwalijk dat het KNMI „paniek heeft gezaaid”. Ook reizigersvereniging Rover heeft kritiek op het KNMI: „Het land moet niet bij het minste of geringste in rep en roer worden gebracht. Reizigers hebben nu meer last gehad van het weeralarm dan van het weer.”

Gisteren stond er in de avondspits een file van slechts twaalf kilometer, een laagterecord. „In het weeralarm stond dat er grote overlast zou ontstaan, maar die is duidelijk uitgebleven. Het weeralarm was dus onzin”, vindt Otten. „Als men over de diepere kennis had beschikt, was het weeralarm nooit afgekondigd.”

Volgens Meteo Consult is essentieel dat woensdag al bekend was dat de sneeuw na de ochtendspits zou vallen. „Dat is een fantastisch moment”, zegt Maarten Noort, algemeen directeur van Meteo Consult en voormalig hoofd gladheidsbestrijding van Rijkswaterstaat. Als voorbeeld noemt hij de situatie op de weg. Volgens Noort was de zon toen het begon te sneeuwen al zo sterk dat het wegdek opwarmde tot vijf à acht graden. Bovendien zit er weinig vorst in de grond en was er voldoende preventief gestrooid. „Met de continue verkeersstroom als hulp kunnen ze dan het wegdek perfect schoonhouden”, aldus Noort.

Het KNMI is het niet eens met de kritiek van Meteo Consult. „Wij leveren informatie over het weer en daar zijn wij heel goed toe in staat”, reageert Fons van Loy, hoofd productie bij het KNMI. Meteo Consult wil geen concurrent zwart maken, benadrukt Noort. „Wij willen dat mensen niet onverschillig worden bij een volgend weeralarm.”

Hoofdartikel: pagina 7