Breaking news: Anna dood

De Amerikaanse Anna Nicole Smith dankte haar beroemdheid aan haar boezem en een huwelijk. Ze overleed gisteren op 39-jarige leeftijd. Goed voor uren live tv op CNN.

Vijf keer op de cover van Playboy This handout image from Playboy, shows a cover of the June 1993 Playmate of the Year issue of Playboy magazine, featuring Anna Nicole Smith. Smith, the pneumatic blonde whose life played out as an extraordinary tabloid tale - jeans model, Playboy centerfold, widow of an octogenarian billionaire, reality-show subject, tragic mother - died Thursday, Feb. 8, 2007 after collapsing at a hotel. She was 39. ONE TIME USE ONLY, NO SALES, NO ARCHIVE. (AP Photo/Playboy) Associated Press

Ze trouwde op haar zeventiende met de zestienjarige Billy Smith, een kok in een cafetaria in een klein dorpje in Texas. Ze kregen een zoon en scheidden twee jaar later.

Maar het huwelijk dat haar beroemd zou maken, sloot Anna Nicole Smith pas op haar 26ste. Met de 89-jarige oliemiljardair J. Howard Marshall, een tycoon die zich in een rolstoel voortbewoog en een geschat vermogen had van 1,6 miljard dollar.

Veertien maanden later was de man overleden. En was Anna Nicole Smith, zoals het echtpaar had afgesproken, de enige erfgename. Daarop volgde een juridische strijd met haar twintig jaar oudere schoonzoon, een gevecht dat nog steeds voortduurt. Het conflict om honderden miljoenen bracht haar niet alleen in de beklaagdenbank van het Amerikaanse hooggerechtshof, maar ook in alle journaals en talkshows van de Amerikaanse televisie. Ze kreeg zelfs een eigen reality-show op een televisiezender, waarin onder andere te zien was hoe ze haar hond prozac-pillen voerde.

Anna Nicole Smith overleed gisteren in Florida, in een hotelkamer van het Hard Rock Café in Hollywood. Over haar doodsoorzaak was aan het begin van de middag nog niets bekend, maar de meeste speculaties houden het op een overdosis aan antidepressiva.

De Amerikaanse nieuwszender CNN behandelde het plotselinge heengaan van de blondine in The Situation Room, een decor bedoeld voor de grote nieuwsgebeurtenissen. De tv-zender besteedde vervolgens vele uren aan gesprekken met vrienden en bekenden van de overledenen, waarbij Larry King als gespreksleider optrad.

Haar dood komt slechts drie dagen nadat een rechter in Californië Smith had bevolen een DNA-test te laten uitvoeren om uit te zoeken wie de vader is van haar in september op de Bahama’s geboren dochter Dannielyn.

Eén van de mannen die claimen de vader te zijn, is Smiths metgezel en advocaat Howard Stern. Het vaderschap wordt ook opgeëist door de fotograaf en roddeljournalist Larry Birkenhead. Vlak na de geboorte van haar dochter overleed haar zoon, de 20-jarige Daniel als gevolg van een overdosis drugs. Hij was bij zijn moeder op kraamvisite.

Anna Nicole Smith werd in 1967 geboren in het dorp Mexia in Texas als Vickie Lynn Hogan. Nadat ze zelf foto’s had opgestuurd naar het mannenblad Playboy kwam ze, vanaf maart 1992, uiteindelijk vijf keer op de cover. De laatste keer in 2001. In 1993 werd ze verkozen tot ‘playmate van het jaar’. Als model werd ze ook beroemd met haar campagne voor Guess-spijkerbroeken.

Voor de Amerikaanse gossipjournalistiek is het overlijden van Anna Nicole Smith een zware slag, zegt Petra Bakker-Schut, hoofdredacteur van de Nederlandse Story. „Voor ons is het een dingetje. Komende week doen we één pagina over haar.”

Vergelijkingen met de Amerikaanse actrice Marilyn Monroe, die op haar 36ste overleed aan een overdosis, noemt Bakker-Schut „ver gegrepen”. „Monroe heeft geacteerd in filmklassiekers. Anna heeft in twee films meegedaan. Ze blonk bepaald niet uit door acteertalent.”

Volgens de hoofdredacteur van Story dankte Smith haar carrière aan twee dingen: haar lichaam en haar tot de verbeelding sprekende leven. „In één week een kind baren én een kind verliezen. Dat is een drama dat je niet kan verzinnen.”

Op tal van websites was Smiths dood groot nieuws en vooral aanleiding om archiefbeelden te plaatsen. Bij drie plaatjes van Anna Nicole Smith in ondergoed, reageerde een lezer van de Nederlandse weblog Geenstijl vanochtend met de opmerking: „Gelukkig hebben we de foto’s nog”.