Bot hoopt op Noren in Uruzgan

Nederland wil Noorwegen ervoor interesseren in 2008 deels de Nederlandse taak in Uruzgan over te nemen. Minister Bot (Buitenlandse Zaken, CDA) sprak daarover gisteren in Oslo met zijn Noorse ambtsgenoot Jonas Gahr Støre.

Nadere toezeggingen van Noorse zijde zijn, volgens diplomatieke bron, niet te verwachten vóór een in april te houden NAVO-top. Noorwegen heeft 550 militairen in het relatief rustige noorden van Afghanistan en op het vliegveld van Kabul.

Støre verklaarde „zeer onder de indruk” te zijn van de werkwijze van de Nederlandse troepen in Uruzgan, die hij vorige maand bezocht. Volgens Bot bestaan er veel overeenkomsten tussen de Nederlandse aanpak en de benadering die de Noren prefereren. Bot wil niet speculeren over het verdere verloop van de Noorse besluitvorming. Hij sloot niet uit dat Noorwegen ook al vóór 1 augustus 2008, wanneer de huidige mandaatsperiode van de Nederlandse troepen in Uruzgan afloopt, in Uruzgan aanwezig zouden kunnen zijn.

Nederland heeft zich vorig jaar op het standpunt gesteld, dat de aflossing van de Nederlanders in 2008 een zorg van de NAVO, en niet van Nederland zelf moet zijn.

    • Raymond van den Boogaard