Barroso: rol Kamer is belangrijk

‘Mister Europe’, José Manuel Barroso, in debat met parlementariërs in de Oude Zaal van de Tweede Kamer. „Ik ben ervan overtuigd dat we met 27 landen als Europese Unie meer voor elkaar krijgen in de wereld dan allemaal apart. Maar helpt u dan wel mee dit te realiseren.” Foto Roel Rozenburg Den Haag:8.2.7 Bezoek voorzitter Europese commissie Barroso aan het Nederlands parlement. © foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, deed gisteren in Den Haag een dringend beroep op het parlement om burgers te betrekken bij het debat over Europese samenwerking.

„Niet wij in Brussel, maar U bent Europa! De leden van het Nederlandse parlement hebben een rol te spelen”, zei Barroso en spoorde parlementariërs aan mee te zoeken naar een oplossing voor de Europese impasse.

‘Mister Europe’, zoals de Commissievoorzitter uit Portugal wel wordt genoemd, was speciaal naar Nederland gereisd om in de Oude Zaal van de Tweede Kamer met parlementariërs in debat te gaan. De Commissie zit met de afwijzing van de Europese Grondwet in 2005, door Frankrijk en Nederland, in haar maag omdat 18 van de 27 landen de tekst intussen wel hebben geratificeerd.

Maar Barroso was over het ‘nee’ van Nederland bij het referendum klip en klaar: „Ik respecteer de uitslag. Het constitutionele verdrag is van tafel. Dat is duidelijk”, zei hij. We hebben nu wel een probleem, hield hij de volle zaal voor. „We lopen het risico dat allerlei projecten waarmee de EU bezig is op de tocht komen te staan.” De klimaatverandering, een veilige leverantie van energie, terreurbestrijding, de migratie. „Al deze problemen vragen om een Europees antwoord of willen we dit allemaal afzonderlijk oplossen?” Een sterker Europa vraagt volgens hem om een nieuw verdrag zodat de EU een efficiënter bestuur krijgt, meer democratie en buitenlands beleid.