BankGiro Loterij geeft 51,2 miljoen aan cultuur

Rotterdam, 9 febr. Vijftien nieuwe instellingen, waaronder museum Boijmans Van Beuningen, krijgen dit jaar voor het eerst geld van de BankGiro Loterij. In totaal gaat 51,2 miljoen euro naar culturele instellingen. De bedragen zullen vijf jaar lang jaarlijks worden uitgekeerd. Ook het Nederlands Architectuurinstituut, het Singer Laren, het Groninger Museum, Centraal Museum Utrecht en het Bonnefantenmuseum krijgen ieder enkele tonnen. Het Scheepvaartmuseum in Amsterdam ontvangt eenmalig 1 miljoen voor de verbouwing. Voor het Gemeentemuseum Den Haag is jaarlijks 500.000 euro. Directeur Wim van Krimpen is blij, vooral omdat niet wordt voorgeschreven waar het geld aan moet worden besteed. ”Wij zullen het onder meer gebruiken voor een semi-permanente opstelling van 20ste eeuwse kunst.” Van Krimpen zegt er aankopen mee te financieren van kunstenaars als Mario Merz, Markus Lupertz en Frank Stella. Woordvoerder Anne van Pinxteren van BankGiro Loterij beaamt dat niemand op de stoel van conservator of museumdirecteur gaat zitten. Er zijn echter wel criteria voor de toewijzing. ”Bij voorkeur wordt het besteed aan renovatie, restauratie, of nieuwe aankopen”, zegt Van Pinxteren. Behalve aan culturele instellingen gaf BankGiro Loterij ook 12,3 miljoen euro aan het Prins Bernhard Cultuurfonds, dat 35 jaar fungeert als verdeler van de gelden. Dit jaar heeft dat fonds in totaal 19 miljoen euro te besteden.