Amerikaanse leger arresteert Iraakse onderminister

Bagdad. Kort na het officiële begin van het nieuwe grote Amerikaans-Iraakse veiligheidsoffensief in Bagdad hebben Amerikaanse en Iraakse troepen gisteren een Iraakse onderminister van Gezondheid gearresteerd, een volgeling van de radicale shi`itische geestelijke Muqtada Sadr. Volgens een Amerikaanse mededeling wordt Zamily beschuldigd van corruptie en van verantwoordelijkheid voor militie-infiltratie in het ministerie. Een woordvoerder van Sadr beschuldigde Washington ervan een confrontatie te willen uitlokken, en eiste dat de Iraakse regering onmiddellijk in actie zou komen om Zamily te bevrijden. Sadrs beweging is lid van de Iraakse regering. Maar zijn militie, het Leger van de Heer, wordt door de Amerikanen beschouwd als de gevaarlijkste gewapende organisatie in Irak. Voor het nieuwe veiligheidsoffensief, het derde in negen maanden, worden in totaal 17.000 extra Amerikaanse militairen naar Bagdad gestuurd. Het Amerikaanse leger maakte woensdag bekend dat de operatie nu aan de gang is, maar pas later haar volle omvang zal bereiken.