Abramovitsj, koning der eskimo’s

Er zijn van die dagen dat ik Poetin bemin. Dit is zo’n dag. Het nieuws: het Kremlin maakt vandaag bekend dat miljardair Roman Abramovitsj, Rusland allerrijkste, ‘s werelds op tien na rijkste, eigenaar van voetbalclub Chelsea,  superjachten, Boeings, paleizen, landhuizen en blondines, een derde termijn krijgt als gouverneur van Tsjoekotka. Wat is daar zo grappig aan? Het volgende. Abramovitsj werd

abramov.jpgEr zijn van die dagen dat ik Poetin bemin. Dit is zo’n dag. Het nieuws: het Kremlin maakt vandaag bekend dat miljardair Roman Abramovitsj, Rusland allerrijkste, ‘s werelds op tien na rijkste, eigenaar van voetbalclub Chelsea,  superjachten, Boeings, paleizen, landhuizen en blondines, een derde termijn krijgt als gouverneur van Tsjoekotka.

Wat is daar zo grappig aan? Het volgende. Abramovitsj werd in 2000 gouverneur van Tsjoekotka. In Russische ogen zoiets als de hel: een land van ijs en rotsen tegenover Alaska, tien uur vliegen van Moskou, bewoond door zo’n honderdduizend eskimo’s, Tsjoektsji, die gelden als legendarisch dom.

Wat moest die Abramovitsj daar toch, vroegen wij ons indertijd onnozel af. Wel, in die jaren gebruikten grote concerns afgelegen regio’s om zichzelf honderden miljoenen, zelfs miljarden dollars belasting kwijt te schelden. Simpel. Open een belastingvrije zone, schrijf daar je hoofdkantoor en dochters in, en cashen maar.

Voor zo’n vergrijp staat Yukos-miljardair Chodorkovski straks terecht in de stad Tsjita: na het jaar 2000 zou hij in ‘zijn’ regio’s Evenkia en Mordovia 25 miljard dollar oliewinst hebben verduisterd. Het Kremlin eist 15 jaar werkkamp. 

Abramovitsj deed met zijn olieconcern Sibneft in het verre Tsjoekotka exact hetzelfde. Na 2003 dichtte het Kremlin dit gat en kneep het de olieconcerns alsnog af. Ook Abramovitsj moest betalen, maar de loyale oligarch hoeft voor zijn zonden niet naar de Goelag. Poetin heeft voor hem een andere straf in gedachten: gouverneur voor het leven. Abramovitsj, koning der Tsjoektsji!

In 2003 liet Abramovitsj weten dat hij op Tsjoekotka was uitgekeken. Wat viel er daar voor hem nog te halen te doen? Poetin bepaalde dat hij aanbleef voor een tweede termijn. In 2007 laat Abramovitsj zeer, zeer nadrukkelijk weten dat hij echt helemaal op Tsjoekotka is uitgekeken. Poetin bepaalt nu dat hij aanblijft voor een derde termijn. 

Dat vind ik nou grappig. 

(UPDATE: misschien moet Poetin zijn skivriendje Deripaska Kamtsjatka nu maar geven??)

    • Coen van Zwol