Aanklacht om terreurplan in Birmingham

De Britse justitie heeft vanmorgen een 36-jarige man uit Birmingham formeel in staat van beschuldiging gesteld op verdenking van terroristische plannen tot ontvoering en moord op een Britse militair.

Op een persconferentie in Birmingham van de politie en het openbaar ministerie verklaarden woordvoerders van beide instanties vanmorgen dat vier andere arrestanten, variërend in leeftijd van 29 tot 43 jaar, eveneens worden aangeklaagd op verdenking van betrokkenheid bij terrorisme. Ze worden ervan beschuldigd geld en benodigdheden te hebben geleverd voor een terroristische daad.

Drie andere mannen, die vorige week waren opgepakt tijdens een grote politieoperatie in Birmingham, zijn inmiddels vrijgelaten. Eén man wordt nog vastgehouden voor nadere ondervraging.

Politiewoordvoerder David Shaw toonde zich vanmorgen tevreden over de voortgang van het onderzoek. Maar hij verklaarde ook: „Het is van vitaal belang dat we niet nalaten de krasse realiteit te erkennen van wat er in ons midden werd gepland.” Die opmerking leek gericht op critici van de politie, die stelden dat de politie overhaast te werk was gegaan.

De aanhouding van de negen mannen zorgde vorige week voor onrust bij de moslimminderheid in Birmingham. Veel moslims gingen ervan uit dat de politie veel te hard van stapel was gelopen. Die indruk werd gisteren versterkt door de uitlatingen van een van de vrijgelaten arrestanten, de boekverkoper Abu Bakr. Deze stelde gisteren in een vraaggesprek met de BBC dat Groot-Brittannië is uitgegroeid tot „een politiestaat voor moslims”. Volgens hem hadden politiemedewerkers hem zelfs nooit gevraagd naar plannen voor ontvoering en moord.

De afgelopen dagen is veel kritiek geleverd op lekken van ‘veiligheidsbronnen’ naar de pers kort na de arrestatie. Daarin werd gesuggereerd dat het om een terroristisch plan ging om een Britse moslimmilitair te ontvoeren en onthoofden. Een video hiervan zou op internet worden geplaatst. De ‘veiligheidsbronnen’ wakkerden zo slechts de spanningen tussen moslims en niet-moslims aan, meenden de critici.

In een afzonderlijke zaak heeft de politie gisteren de radicale islamitische geestelijke Abu Izzadeen gearresteerd wegens een toespraak uit 2004 waarin hij opriep Britse moslimmilitairen te doden. Een video hiervan dook deze week op en werd op televisie uitgezonden. Ook zou hij zijn opgepakt omdat hij vorig jaar in een andere speech de daders van de zelfmoordaanslagen in Londen zou hebben geprezen. Abu Izzadeen heette eigenlijk Trevor Brooks en bekeerde zich als tiener tot de islam.