7 redenen om uit te gaan

Shabu Shabu

Rotterdam, Westblaak 82Telefoon (010) 411 65 33keuken open 12.00-22.00Japans, gemiddelde prijs 3-gangen à la carte € 22,00 Nieuwkomer

Shabu Shabu is een Japans vleesgerecht met flinterdunne plakjes biefstuk en groenten. Alles wordt in een pan met water zachtjes gekookt waardoor een bouillon ontstaat. Tijdens dit koken hoort men een zacht geluid dat men omschrijft als shabu-shabu. Deze Shabu Shabu is een all-you-can-eat formule met een Japanse keuken. Grootverbruikers wordt de pas afgesneden met de voorwaarde dat men maximaal 2 uur mag eten.

uitstekend | We gingen met 4 vriendinnen naar dit restaurant en alles was heerlijk. We hebben een mooie avond gehad voor maar 30 euro p.p. inclusief tip. Zeker een aanrader vooral met meerdere mensen, want dan kun je van elkaar proeven. (07-01-2007 M. M. te Schiedam)

redelijk | Redelijke nigiri en maki sushi. Minpuntje: geen gekonfijte gember erbij. De handrolls bevatten te veel rijst en mayonaise, waardoor je geen zalm of tonijn meer proeft. De bediening is wel snel en aardig en de inrichting is fris en modern. (20-12-2006 T. B. te Rotterdam)

Eet en recenseer mee via www.nrc.nl/iens

2 TALKSHOW

Eten en Smaak

Maastricht: Kumulustheater, Herbenusstraat 89. Vrijdag 20.30u. Entree: 5 of 3 euro. Res/inl: 043-3505555.

Deskundigen op het gebied van eten en eetcultuur spreken en discussiëren vanavond over alles wat met eten te maken heeft: o.a. gastronomie, goede en slechte smaak, de fysiologie van de smaak, eetgewoontes, eetcultuur en huidige tendensen. Met: Johannes van Dam, prof. dr. ir. Kees de Graaf, Mariëlle Bordewijk en dr. Peter Klosse. Gespreksleider: Rob van Duijn. Voor aanvang en tijdens de pauzes kun je meedoen met een paar kleine smaaktests. De uitslagen worden op de avond zelf nog bekendgemaakt. Na afloop: feest in de foyer.

3 BIJEENKOMST

Pecha Kucha Night

Groningen: CiBoGaBoot, Bloemsingel. Vrijdag 20.30u. Entree: gratis. Inl: www.pechakuchagroningen.nl

Een Pecha Kucha avond is een open bijeenkomst waar iedereen uit de creatieve industrie werk of ideeën kan presenteren aan een breed publiek. Iedereen mag zijn verhaal vertellen, maar krijgt daarvoor maximaal 20 dia’s en per dia 20 seconden spreektijd. In totaal duurt een Pecha Kucha dus per spreker maximaal 400 seconden. Vanavond kun je luisteren naar architecten Theo Deutinger en Tjalling Zondag, kunstenaar Wouter Sibum, ontwerper Lambert Kamps en grafisch vormgever Peter Boersma. Dj Antipanda zorgt voor de muziek.

4 VALENTIJN

Pimp Your Valentine-weekend

Den Haag: Museum voor Communicatie. Zaterdag en zondag 13.00u. Prijs: entree museum (6 euro). Inl: 070-3307500 & www.muscom.nl

Tijdens het ‘Pimp Your Valentine-weekend’ kan men zich voorbereiden op Valentijnsdag. Onder leiding van kunstenaars en experts zijn er het hele weekend inloop-workshops. Zoals het ultieme liefdesduet, Valentijnskaarten ontwerpen en maken, gedichten en perfecte liefdesbrieven schrijven, kalligrafie en liefdespostzegels ontwerpen. Ook organiseert het museum samen met Hallmark Cards een gedichtenkaartwedstrijd.

5 THEMADAG

Mannen Vrouwen & ETEN

Leiden: Museum Volkenkunde. Zondag 11.00-16.00u. Inl: 071-5168800 & www.etententoonstelling.nl

Museum Volkenkunde organiseert in het kader van de tentoonstelling ETEN-tradities, taboes en delicatessen een themadag over Mannen Vrouwen & ETEN. Op het programma o.a. rondleidingen, een lezing over de amoureuze werking van chocolade, een demonstratie en chocoladeproeverij, chocoladeworkshops voor kinderen en de speelfilm Eden (Michael Hofmann, Duitsland, 2006), over liefde en de kunst van het koken.

6 KUNST & FILM

Eylem Aladogan en Dead Man

Rotterdam: CBK en Lantaren/Venster. Zondag 15.00u in het CBK, einde: 18.00u in Lantaren/Venster. Inl: www.cinemadomingo.web-log.nl

Lantaren/Venster en het Centrum Beeldende Kunst presenteren iedere tweede zondag van de maand een middag met film, beeldende kunst en gasten die een verband leggen tussen beide disciplines. Tijdens deze editie van Cinema Domingo geeft beeldend kunstenaar Eylem Aladogan een presentatie over haar werk en werkwijze. Daarnaast zal zij in gesprek gaan met kunsthistoricus en curator Piet de Jonge. Aladogan’s filmkeuze is Dead Man van Jim Jarmusch (V.S., 1995, zwart-wit, 134 min).

7 MUZIEK/POËZIE

Dichter bij Track

Leiden: Scheltema, Marktsteeg 1. Zondag 16.00u. Prijs: 7,50 of 5 euro (studenten). Inl/res: 071-3318053.

Track is een swingend improvisatie-ensemble, bestaande uit hoofdzakelijk slagwerkers. Dichter bij Track is een muzikale poëziemiddag waarbij Track steeds het podium deelt met twee andere dichters. Op zondag zijn Tjitske Jansen & Mustafa Stitou te gast. Track bestaat uit Rik Elstgeest (slagwerk en elektronica), Bo Koek (slagwerk), Paul Koek (slagwerk), Hans van der Meer (slagwerk) en Ton van der Meer (toetsen en elektronica).