Weer forse koersdaling Buhrmann

De koers van het aandeel van kantoorartikelengroothandel Buhrmann is vanmorgen met 9 procent gedaald. Oorzaak was het nieuws dat het bedrijf opnieuw een tegenvallend kwartaal heeft gehad in de VS.

Bestuursvoorzitter Frans Koffrie liet vanmorgen in een toelichting op de cijfers over het vierde kwartaal van vorig jaar en de cijfers over heel 2006 weten dat het bedrijf eind vorig jaar vooral druk is geweest met een reorganisatie in de VS, de belangrijkste afzetmarkt voor Buhrmann. Daardoor is de aandacht voor nieuwe klanten gering geweest. „We hebben het effect van alle veranderingen op de verkoopafdeling onderschat.”

De omzet in de VS daalde in het vierde kwartaal met 5,7 procent tot 736,6 miljoen euro. Analisten hadden gerekend op een omzetstijging van 3 tot 4 procent. „In een omgeving met sterke economische groei, zoals het geval is in de VS, valt dit resultaat erg tegen”, aldus analist Herman Bots van Theodoor Gilissen vanmorgen. Volgens analist Martijn den Drijver van SNS Securities is de belangrijkste oorzaak van de koersdaling het feit dat Buhrmann opnieuw de gewekte verwachtingen niet heeft kunnen waarmaken. Tegenvallende resultaten in de VS, waar Buhrmann circa de helft van zijn omzet behaalt, hebben al enkele malen eerder voor forse koersdalingen gezorgd.

Ondanks de problemen boekte het concern over het vierde kwartaal een winststijging. Het nettoresultaat kwam uit op 40,9 miljoen euro tegenover 32,9 miljoen euro een jaar eerder. De omzet bedroeg 1,7 miljard euro. Dat was een jaar eerder 1,6 miljard euro. Over heel 2006 boekte Buhrmann een winststijging van 2,3 miljoen euro tot 122,6 miljoen euro.

Koffrie verwacht in de loop van dit jaar herstel in de VS. „Al onze energie is daarop gericht.” Hij wil vooral nieuwe klanten werven onder middelgrote ondernemingen.