Wat doen de kinderen

‘Asterix en de Romeinen’ © Les Editions Albert René/Goscinny-Uderzo Les Editions Albert René/Goscinny-Uderzo

Schatgraven met je oren

Tijger en Beer zijn dikke vrienden. Ze dromen van het ‘grootste geluk op aarde’: rijkdom! Maar waar vind je rijkdom? Ze gaan overal op zoek naar een schat. Op hun spannende zoektocht horen ze muziek uit alle windstreken. Over hoe Tijger en Beer tenslotte rijk worden, hoe ze alles weer kwijtraken en vooral over veel en lekker eten is te horen en zien in een kinderconcert op 10 februari. Het concert is gebaseerd op de vele malen bekroonde boeken die Janosch heeft geschreven over de avonturen van Tijger en Beer.

Tijger en Beer gaan schatgraven, za 13u30 15u30 zo 13u30 15u30 in Concertgebouw, Amsterdam. Res.: (020) 6718345 of www.concertgebouw.nl

Asterix echt leren kennen

Iedereen kent de wereld van Asterix en Obelix. De Galliërs aten veel everzwijn en sjouwden met menhirs. En de Romeinen? Dat waren rare jongens! Maar hoe zag de wereld van Asterix en de Romeinen er 2000 jaar geleden in werkelijkheid uit? Ontdek het zelf in het Rijksmuseum van Oudheden, waar interactieve spellen, reconstructies van de wereld van Asterix en authentieke voorwerpen de rode draad vormen in een archeologisch verhaal over Galliërs en Romeinen. De tentoonstelling is bedoeld voor het hele gezin, en biedt een compilatie van de hoogtepunten uit de succesvolle tentoonstelling Asterix en Europa die in 2000 te zien was in het Rijksmuseum van Oudheden, en daarna honderdduizenden bezoekers trok in België en Canada.

Astrid en de Romeinen t/m 28 okt in Museum van Oudheden, Rapenburg 28, Leiden. Open di-vr 10-17u, za en zo 12-17u. Inl www.rmo.nl

Reuzenrobots ontdekken

Robot Zoo is de naam van de nieuwe tentoonstelling in het Museon in Den Haag. Zoo is het Engelse woord voor dierentuin. Maar er komt geen echte dierentuin. Wel allemaal reusachtige robotdieren. Zij laten je ontdekken hoe ze in elkaar zitten. Weet jij bijvoorbeeld al hoe een kameleon van kleur verandert en hoe een vlieg over het plafond loopt? Ook laten een mega robotvogelbekdier en een robotneushoorn hun kunstjes in de natuur zien en kom je erachter hoe ze dat doen. Verder is te zien hoe een sprinkhaan zich met krachtige springveren lanceert. Op de interactieve tentoonstelling wordt aan de hand van technisch nauwkeurig vormgegeven modellen ingegaan op de biologie van de getoonde dieren.

Museon, Stadhouderslaan 37, Den Haag. Inl.: www.museon.nl

Satellieten schieten

Five, four, three, two, one, zero... Blast off! Satellieten worden met een gigantische snelheid de lucht in geschoten. Maar waar gaan ze eigenlijk heen? Hoe kan het dat ze niet terugvallen naar de aarde, zoals de meeste dingen die je omhoog gooit? Tijdens de door science center NEMO en de Universiteit van Amsterdam georganiseerde Wakker Worden Kinderlezing op zondag 11 februari laat sterrenkundige Rudy Wijnands kinderen ontdekken waar deze kunstmanen in de ruimte zweven en hoe ze werken. Satellieten maken het mogelijk om bijvoorbeeld mobiel te bellen, te navigeren met een GPS of het weer te voorspellen. Het zijn alledaagse dingen geworden die we haast niet meer uit ons leven kunnen wegdenken.

11 febr van 11 tot 12 uur in NEMO, Oosterdok 2, A’dam. Vanaf 8 jaar, toegang € 2,50. Bij NEMO-entreekaartje is toegang inbegrepen. Aanmelden tot 9/2via www.kinderlezingen.nl.

Theater voor peuters zien

Op 10 en 11 februari staat het 2 Turven Hoog Festival in het nieuwe gebouw van Schouwburg Almere en Kunstencentrum ‘de Kunstlinie’ aan het weerwater in Almere. Met de verhuizing naar dit grote theater heeft het festival een stap voorwaarts gezet. Twee dagen lang zijn er meer dan achttien gezelschappen met maar liefst vijftig ‘voorstellingsmomenten’ voor peuters, kleuters en hun begeleiders. Er is dans, theater, mime, popmuziek en muziektheater uit o.a. Nederland, Frankrijk en België. Speciaal voor festivalbezoekers uit Amsterdam vaart op zaterdag en zondag het 2 Turven Schip van Amsterdam en Almere. De boot vertrekt bij achter het Centraal Station en brengt de bezoekers in een klein uurtje naar het festival. Aan boord is een muziek en theater voor de kindjes.

Inl.: www.2turvenhoog.nl en res.: www.schouwburgalmere.nl

In het klooster gaan

Met de tentoonstelling In Godsnaam! 1000 jaar kloosters presenteert Museum Catharijneconvent de geschiedenis van het kloosterleven: vanaf het ontstaan van de eerste kloosterordes, de enorme groei ervan in de Middeleeuwen, tot de vorm waarin kloosters vandaag de dag bestaan. In Godsnaam! 1000 jaar kloosters geeft aan de hand van kunstwerken en gebruiksvoorwerpen allereerst inzicht in het dagelijks leven in kloosters. Maar er zijn ook speciale activiteiten voor kinderen. Bekijk een kloostercel en ontdek de verschillende kloosterorden aan de hand van een bijzondere verzameling kloosterkleding. Of ga op pad met broeder Benjamin, en ontdek dat ook Museum Catharijneconvent vroeger een klooster was! Benjamin wijst je de weg door het oude klooster en legt uit hoe het kloosterleven er aan toe ging. In het Kinderklooster ontdek je de geheimen van het middeleeuwse boek. Je gaat schilderen of schrijven met een ganzenveer en je versiert je eigen boekpagina.

Speurtocht gratis, duur 1 uur. Het kinderklooster is er op 18, 21, 23, 25 febr, voor kinderen van 4 t/m 12 jaar. Duur 1 uur, € 6,50 per kind incl. materiaal, drinken en iets lekkers, exclusief museumentree, museumkaart geldig. Museum Catharijneconvent, Lange Nieuwstraat 38, Utrecht. Inl 030 2313835 of www.catharijneconvent.nl