Wapens via Rotterdam naar Eritrea

De opsporingsdienst FIOD-ECD en de douane hebben in 2003 niet kunnen beletten dat een schip uit de haven van Rotterdam is vertrokken met onderdelen voor het vervaardigen van T-54- en T-55-tanks, bestemd voor Eritrea. Eritrea was op dat moment verwikkeld in een gewelddadig conflict met buurland Ethiopië. Het wapentransport gebeurde ondanks een tip van Belgische autoriteiten dat militaire goederen aanwezig waren in de haven van Rotterdam. Nederland heeft nooit toestemming gegeven de militaire goederen door te voeren. Dit blijkt uit antwoorden op Kamervragen die minister Bot (Buitenlandse zaken, CDA) begin deze week naar de Kamer heeft gestuurd.

„De FIOD-ECD en de douane hebben te laat gereageerd op het verzoek van de Belgische autoriteiten om toezicht te houden op de goederen na aankomst in de haven van Rotterdam”, schrijft Bot. Na het vertrek van het schip, heeft de Nederlandse regering „al het mogelijke gedaan” om te voorkomen dat het transport Eritrea zou bereiken. Dit bleek tevergeefs.