VS, Noord-Korea praten weer over toenadering

De Noord-Koreaanse onderhandelaar Kim Kye-gwan en zijn Amerikaanse tegenspeler Christopher Hill hebben vanochtend gezegd voortgang te willen boeken in de gesprekken over beëindiging van het Noord-Koreaanse kernwapenprogramma. Maar succes is afhankelijk van de goede wil van de ander, zeggen ze ook.

Inhoudelijk gaf geen van beide diplomaten iets prijs bij de hervatting van het zogeheten zes-partijenoverleg, vanochtend in de Chinese hoofdstad Peking. Behalve de VS en Noord-Korea doen ook Zuid-Korea, Rusland, Japan en voorzitter China daar aan mee.

De Amerikaanse gezant Hill sprak een bericht tegen in de Japanse krant Asahi Shimbun dat de VS en Noord-Korea vorige maand tijdens geheim overleg in Berlijn al een memorandum hebben getekend over bevriezing door Pyongyang van zijn nucleaire centrale bij Yongbyon. In ruil daarvoor zou Noord-Korea kunnen rekenen op hulp, onder andere op het gebied van energievoorziening.

Volgens een diplomaat in Peking werd in Berlijn een ‘niet-bindend’ document getekend. Het Noord-Koreaanse bewind liet zich vorige maand vlak na het bilatere overleg achter gesloten deuren tussen Hill en Kim opvallend positief uit over Washington. Volgens Pyongyang verliepen de gesprekken in Berlijn „in een positieve en oprechte sfeer” en werd „een zekere overeenstemming bereikt”.

Hill zei vanochtend te hopen dat de komende dagen enkele stappen voorwaarts kunnen worden gezet in het zes-partijenoverleg. Maar een definitief akkoord zal nog wel even op zich laten wachten. Uitgangspunt in de onderhandelingen is de ‘Verklaring over uitgangspunten’, waarover al in september 2005 overeenstemming werd bereikt. Volgens die verklaring geeft Noord-Korea zijn nucleaire ambities op en zeggen de VS toe Noord-Korea niet te zullen aanvallen.

Pyongyang hecht sterk aan Amerikaanse veiligheidsgaranties en diplomatieke erkenning. Formeel verkeren de VS en Noord-Korea nog steeds in staat van oorlog. Tegelijkertijd zal nog scherp onderhandeld worden over de concrete maatregelen die Noord-Korea volgens de VS moet nemen om zijn nucleaire faciliteiten voorgoed stil te leggen. De VS willen onomkeerbare en controleerbare stopzetting.