Vin d’orange

1 liter eau de vie (van ten minste 50% alcohol)5 liter witte bourgogne of rosé1 vanillestokje, gehalveerd1 kg fijne tafelsuiker2 biologische citroenen6 biologische bittere sinaasappels

Bittere sinaasappels zijn vanaf half januari enkele weken verkrijgbaar in Nederland – en gelukkig steeds beter. Ze worden met name verkocht bij de betere groentewinkels, in natuurvoedingswinkels en op boerenmarkten. Voor de variatie ditmaal geen marmeladerecept maar een recept voor Provençaalse sinaasappelwijn die met bittere sinaasappels wordt gemaakt. Ieder huishouden in de Provence heeft zo zijn eigen beproefde recept voor vin d’orange waarvan de basis bestaat uit rode of witte wijn of rosé.

Het recept is van een familie uit Marseille die behalve deze verrukkelijke sinaasappelwijn ook zelf cider maakt van de appels uit de boomgaard van hun oude vakantiehuis in de Yonne nabij de Loire. ’s Zomers moet de hele familie plus aanhang aan de appelpluk om op tijd klaar te zijn voor de appelpers. Op de afgesproken dag arriveert een tractor met een oeroude appelpers op sleeptouw die hij dicht bij het huis parkeert. De appels verdwijnen gestaag in deze vooroorlogse bezienswaardigheid en het verkregen sap stroomt door een slang direct de kelder in. Daar worden de klaarstaande en geschoonde vaten gevuld met het geurige sap.

Behalve cider maakt de familie met hun appelmost ook ciderazijn en ratafia; dit laatste is een ouderwets aperitief dat bestaat uit 2 delen most en 1 deel eau de vie. Franse huishoudens bedruipen zich door het jaar heen graag met eigen inmaak. Ook de vin d’orange is lang houdbaar en wordt koud gedronken als aperitief of digestief.

Bereiding: was de vruchten, droog ze goed en snijd ze in plakken. Doe de vruchten samen met de overige ingrediënten in een grote apothekerspot of andere goed afsluitbare glazen of porseleinen pot. Laat de vruchten macereren in de gesloten pot gedurende 50 dagen en op een koele, donkere plek. Filter de inhoud door een bolzeef van kunststof, bekleed met een vochtige kaasdoek, vang de sinaasappelwijn op en vul er gesteriliseerde flessen of weckpotten mee. Sluit ze goed af en bewaar de vin d’orange tot gebruik op een koel en donker plekje.

FLORINE BOUCHER

Morgen: Kip met prosciutto en sali

    • Florine Boucher