Televisie Voorkeur

In The Hunt For Hitler’s Scientists gaat het over de jacht aan het einde van de Tweede Wereldoorlog van de geallieerden op nazi-wetenschappers, in de hoop hun kennis in handen te krijgen. Met beelden van Werner Karl Heisenberg (foto) die een sleutelfiguur was in Hitlers atoomproject en ruimtevaartdeskundige Wernher von Braun. National Geographic, 18.00-19.00u. ca. 1930s-1940s, Germany [?] --- Werner Karl Heisenberg, a Nobel Laureate who later became a key figure in Hitler's atomic project. Corbis

actualiteiten

Een vandaag. Reportage over de voorbereidingen van schaatser Erben Wennemars. De sprinter doet dit weekeinde in het Thialf-stadion in het Friese Heerenveen mee met het Wereldkampioenschap allround. Ned.1, 18.20-18.50u.

Netwerk. Reportage over de speciale politie-unit die het voetbalvandalisme tracht te bestrijden. Ondanks alle voorbereidingen braken er voorafgaand aan de wedstrijd tussen Ajax en Feijenoord van afgelopen zondag rellen uit. Resultaat: 19 aanhoudingen, 3 gewonde agenten en enkele tonnen aan maatschappelijke kosten. Cameraploegen van Netwerk filmden tussen de eenheden die de charges uitvoerden en in de commandokamer waar het politieoptreden werd gecoördineerd. Ned.2, 20.25-20.50u.

Nova. Aandacht voor het Kamerdebat met informateur Wijffels en de sneeuwoverlast. Verder Maurice de Hond over het kraken van de mailbox van advocaat Jan Vlug en Peter R. de Vries door een 33-jarige man uit Deventer. Vlug is de advocaat van de ‘klusjesman’ Michaël de J., van wie De Hond denkt dat hij de echte dader is in de Deventer moordzaak. Ned.2, 22.15-22.50u.

documentaire

Profiel: Máxima. Over hoe de onbekende Máxima uit de hogere middenklasse van Argentinië uitgroeide tot een koninklijk talent. Documentairemaker Fons de Poel zegt dat zij tevoorschijn komt als een dominante vrouw die in staat is om haar charme en intelligentie in te zetten. Ned.2, 20.50-21.25u.

Andere tijden: Aardgas, een vloek of een zegen. Aandacht voor de besteding van de aardgasgelden in de afgelopen veertig jaar. In totaal heeft Nederland meer dan 150 miljard euro mogen besteden uit deze rijke bron. Deskundigen komen tot de conclusie dat we er onze problemen mee hebben afgekocht, ons sociale stelsel ermee hebben betaald en politiek/maatschappelijke rust hebben gekocht. Met o.a. Marcel van Dam, Jan Terlouw, Henk Vonhoff, Harry Nootenboom en Tjerk Westerterp. Ned.2, 21.25-22.00u.

Holland doc: Raak me waar ik voelen kan. Portret van de Amerikaanse cynische cartoonist John Callahan die regelmatig met zijn tekeningen de wereld op zijn kop zet. Zie ook de Achterpagina. Ned.2, 22.50-23.50u.

Wer rettet die deutsche Sprache? De Duitse taal komt door de globalisering in gevaar. Steeds meer Engelse termen vermengen zich met het Duits. In Frankrijk slaagt men erin de eigen taal tegen buitenlandse invloeden te beschermen. Ook in Duitsland gaan er steeds meer stemmen op om de taal zuiver te houden. ARD, 0.00-0.45u.

praatprogramma

De wereld draait door. Gesprekken met Jochem Uytdehaage over zijn afscheid van het schaatsen en met Frank Westerman over zijn boek Ararat waarin hij een reis maakt op het breukvlak van religie en wetenschap. En Ernst Daniël Smid over zijn rol van Jago in de opera Othello die morgen in première gaat. Smid praat ook over de finale zaterdag van het programma Una Voce Particolare. Ned.3, 19.30-20.25u.

Geknipt voor de juiste baan. Slot van een zesdelige serie gesprekken over het voorkomen van ziekte en of werkgevers er bedacht op moeten zijn dat werknemers in de WIA (Wet Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen), de arbeidsongeschiktheidswet, terecht kunnen komen. Ned.2, 19.55-20.25u.

Pauw & Witteman. Rita Verdonk over het regeerakkoord en het generaal pardon. Verder Joop Albeda, rechterhand van Guus Hiddink in Rusland en de kunstenaar Dadara. Ned.1, 23.00-23.55u.

informatief

De voedselbank. Slot van een zesdelige docuserie waarin de oprichters van de eerste voedselbank in Nederland, Clara en Sjaak Sies, worden gevolgd. Wat begon vanuit huis is uitgegroeid tot een enorm bedrijf met zo’n zestig vrijwilligers. In deze slotaflevering komt o.a. een accountantskantoor de jaarrekening van 2005 controleren. Ned.2, 19.25-19.55u.

Dr. Alice Roberts: Don’t die young - Eyes. Aflevering in een serie over de werking van het menselijk lichaam. In de famile van Sarah Crump komen veel oogproblemen voor. Sarah besteedt veel tijd aan tv-kijken en haar pc en Roberts gaat na of dit nadelige gevolgen heeft. BBC2, 20.30-21.00u.

Rare streken: Olifanten - Spionnen in de kudde. Gedurende een jaar wordt van heel dichtbij het wel en wee van een groep Afrikaanse olifanten gevolgd. Een aantal camera’s is namelijk ‘ingebouwd’ in nagemaakte uitwerpselen. België 2 (Canvas), 20.50-21.45u.

The truth about food: How to stay young and beautiful. Serie over de invloed van voedsel op ons leven. Spinazie zou goed voor de ogen zijn en tomaten zouden rimpels tegengaan, fabels of waarheid? BBC2, 22.00-23.00u.

Anatomie voor beginners: Voortplanting. Slot van een 8-delige serie waarin de Duitse anatoom Gunther von Hagens demonstreert hoe allerlei menselijke systemen werken. Vanavond gaat het over de voortplanting bij de vrouw. Tien, 22.35-23.05u.