Televisie Film van de dag

Jan Decleir in Off Screen. scene uit de film Off Screen (2005) FOTO: Independent Films Jan Decleir Independent Films

Off Screen. Het begint met een beleefde gijzeling. Een oudere man die zich keurig aanmeldt bij de receptie en daarna een pistool trekt en vriendelijk instructies geeft. Buschauffeur John gijzelt de receptionisten met dezelfde nauwgezetheid als waarmee hij zijn aquarium reinigt, zijn boterhammen eet en zijn dienstrooster naleeft. John is een gewone man, in een ongewone situatie. De actie van John is enkele jaren geleden werkelijk gebeurd. Een eenzame man gijzelde een kantoortoren in Amsterdam uit protest tegen de introductie van de breedbeeld-tv door Philips. Deze zaak nam regisseur Pieter Kuijpers als uitgangspunt voor een psychologisch drama dat aansluiting in de sociologie van 2005 zoekt. De agressie waar John mee wordt geconfronteerd, de eenzaamheid na zijn scheiding, opdringerigheid van de consumptiemaatschappij, het werkt allemaal op hem in. Met Jan Decleir en Jeroen Krabbé.

(Pieter Kuijpers, 2005, Ned.), Ned.3, 20.25-22.00u.