Spatie

Geen ‘mist lamp’, maar ‘mistlamp’. Samengestelde woorden moeten in het Nederlands worden geschreven zonder spatie. Toch duiken veelvuldig samenstellingen op die los zijn geschreven. En dat leidt tot grote ergernis bij taalliefhebbers. Een aantal van hen heeft het platform Signalering Onjuist Spatiegebruik (SOS) opgericht. . Het platform maakte eergisteren de ‘winnaar’ bekend van de ‘onjuiste spatie van 2006’. De bezoekers van de site stemden het meest op een taalfout uit een belspel op de commerciële televisiezender SBS6: de spatie in het woord ‘huis kamer’. Het verhaal rond deze spatiefout zorgde voor veel hilariteit op de website: de presentatrice van het belspel gaf aan dat ze een enorme taalfout zag in de opgave ‘Wat vind je in de huis kamer’. Met een dikke zwarte stift corrigeerde ze echter niet de spatiefout in ‘huis kamer’, maar ze voegde een ‘t’ toe achter ‘vind’.

Foto’s insturen van foutief gebruik van spaties op www.spatiegebruik.nl