Sneeuw leidt tot halvering treindiensten

Sneeuwpret op het station, vanmiddag in Gorinchem. Foto Rien Zilvold gorinchem foto rien zilvold Zilvold, Rien

NS heeft vandaag in verband met de sneeuwval op drukke trajecten het aantal ingezette treinen gehalveerd. Ook luchthaven Schiphol draaide vanaf het einde van de ochtend op halve kracht.

NS en infrabeheerder Prorail besloten gisteravond al deze maatregel te nemen. „Uit voorzorg”, zeggen de twee bedrijven, om chaos op het spoor te voorkomen.

NS zette verder extra informatiemedewerkers voor reizigers in op stations en zorgde voor gladheidsbestrijding op de perrons. Prorail hield extra storingsploegen achter de hand voor het verhelpen van wisselproblemen en heeft zogenoemde afsleep-locomotieven klaarstaan om gestrande passagierslocomotieven te kunnen wegslepen.

Vorige maand werd NS nog volkomen verrast door een harde storm, die in de middag en avond van 18 januari het treinverkeer volkomen verlamde.

Op trajecten waar normaal gesproken vier treinen per uur of meer rijden, is NS nu overgegaan op een halfuurdienst. „Hiermee hopen we te vermijden dat bij problemen met wissels of andere vitale onderdelen er niet meteen een file van treinen ontstaat”, zegt een woordvoerder van NS. Hij waarschuwde voor een langere reisduur, vaker overstappen en een lagere frequentie. De ochtendspits verliep volgens NS normaal. „We hadden de indruk dat het iets rustiger was. Kennelijk had een deel van de reizigers er al voor gekozen thuis te blijven.”

NS kan niet zeggen hoe lang de aangepaste dienstregeling van kracht blijft. „Dat is afhankelijk van het weer natuurlijk”, zegt de woordvoerder. „We weten ook pas achteraf of we het bij het juiste eind hebben gehad.”

Schiphol bracht na tien uur vanmorgen de frequentie van landen en opstijgen van toestellen terug tot maximaal dertig toestellen per uur. Normaal verwerkt de luchthaven zestig tot zeventig vluchten per uur. Door de sneeuw was begin van de middag slechts één baan beschikbaar. Later vandaag zou daar mogelijk nog een baan bijkomen.

Rijkswaterstaat gaf automobilisten het advies vandaag thuis te blijven als ze niet de weg op hoeven. In de ochtendspits deden zich geen grote problemen voor. De grootste drukte werd verwacht tijdens de avondspits.