Roemeense premier: staak de ruzies

De Roemeense oppositie moet stoppen met haar poging president Traian Basescu ten val te brengen omdat dat niet zal lukken. De politici moeten ook ophouden met onderling geruzie omdat dat het imago van het land schaadt.

Dat zei premier Calin Tariceanu gisteren naar aanleiding van het besluit van het Huis van Afgevaardigden, dinsdag, om de referendumwet aan te passen teneinde Basescu makkelijker ten val te kunnen brengen. Tot nu toe kon een president alleen worden afgezet als in een referendum een meerderheid van het hele electoraat dat goedkeurt. Sinds dinsdag is een meerderheid van de opgekomen kiezers voldoende. Overigens stemde Tariceanu’s liberale partij dinsdag met de oppositionele sociaal-democraten en ultra-nationalisten mee.

De premier vindt het initiatief tegen de president nu „een onaanvaardbare fout”. Volgens hem is het onderling geruzie van de Roemeense politici „misschien goed voor hun imago”, maar brengt het het imago van Roemenië schade toe. „We moeten het respect van onze Europese partners handhaven. Daar moeten de Roemeense politici aan denken als ze onophoudelijk ruziën,” zei hij. Tariceanu zelf ligt overigens al maanden overhoop met president Basescu.

Een groep van zestig intellectuelen heeft gisteren het initiatief om Basescu af te zetten als „schandalig” veroordeeld. In een verklaring in het tijdschrift 22, zeggen ze dat diegenen die ijveren voor Basescu’s val dat doen omdat ze zich bedreigd voelen door Basescu’s drie prioriteiten: de strijd tegen de corruptie, de opening van Securitate-archieven en de veroordeling van het communisme. „Ze brengen sinds 1990 op systematische wijze de democratische instellingen van het land in gevaar”, aldus de ondertekenaars. Onder de ondertekenaars bevinden zich de vroegere dissidente Doina Cornea, de schrijvers Gabriel Liiceanu en Horia-Roman Patapievici en de historicus Vladimir Tismaneanu. Ook Sorin Alexandrescu, oud-hoogleraar in Amsterdam, is een van de ondertekenaars.