Racisme of Franse traditie

Franse moslims klagen een links blad aan dat spotprenten van Mohammed afdrukte.

Charlie Hebdo krijgt zelfs steun van de rechtse Sarkozy.

Gniffelend loopt advocaat Georges Kiejman de rechtszaal van het tribunaal in Parijs uit. „Nicolas Sarkozy en Charlie Hebdo hand in hand, dat hadden we nog niet eerder gezien!” roept hij uit.

Inderdaad: de rechtse presidentskandidaat en minister van Binnenlandse Zaken schaart zich niet vaak aan de zijde van het links-satirische weekblad Charlie Hebdo. Maar alles wordt anders wanneer het gaat over de Deense karikaturen van de profeet Mohammed, die een jaar geleden leidden tot verhitte taferelen onder moslims in de hele wereld.

Charlie Hebdo nam de karikaturen vorig jaar over uit de Deense krant Jyllands-Posten en voegde er een tekening van de Franse cartoonist Cabu aan toe. Gisteren begon daarover een beladen rechtszaak in Parijs, op gang gebracht door het bestuur van de Grote Moskee in Parijs, de Franse islamitische federatie UOIF en de Wereldmoslimliga. Zij verwijten Charlie Hebdo moslims met terroristen te vereenzelvigen. Genoeg voor strafrechtelijke vervolging, zegt hun advocaat Francis Szpiner: „Racisme is geen mening, maar een misdrijf”.

Dalil Boubakeur, de gematigde rector van de Grote Moskee in Parijs, verdedigt de rechtszaak in andere bewoordingen. Hij wil laten zien hoe moslims horen te reageren als ze zich gekwetst voelen: niet met een opstand, maar met een rechtsgang.

Dat argument lijkt niet veel indruk te maken in Frankrijk. De publieke opinie is op de hand van Charlie Hebdo. Kranten zoals Le Monde en Libération sloten zich aan bij hoofdredacteur Philippe Val van Charlie Hebdo, die sprak van een „proces uit een andere tijd”. Volgens hen gaat het om een poging de vrijheid van meningsuiting te onderwerpen aan het religieuze dogma de profeet niet af te beelden.

Sarkozy beschouwt de karikatuur als een ‘oude Franse traditie’. In de rechtszaal las Kiejman, advocaat van Charlie Hebdo, zijn steunbetuiging aan het weekblad voor: „Ik heb liever het exces van karikaturen dan een gebrek aan karikaturen”.

Sarkozy is niet de enige politicus die zich aan de zijde van Charlie Hebdo heeft geschaard. Politici van uiteenlopende kleur, zoals de socialistische partijsecretaris François Hollande, centrumpoliticus Bayrou en de Groene Dominique Voynet getuigen gisteren en vandaag voor Charlie Hebdo in de rechtszaal.

Maar de steun van Sarkozy is pikanter. Als minister van Godsdienstzaken werkt hij nauw samen met Boubakeur, voorzitter van de Franse Moslimraad CFCM, die gisteren meteen in crisisberaad bijeen kwam. Boubakeur hield het erop dat Sarkozy zijn brief „niet als minister, maar als presidentskandidaat” schreef. Ook Charlie Hebdo is in verlegenheid gebracht. „Het is te makkelijk”, zegt redactrice en essayist Caroline Fourest, fel tegenstander van zowel de radicale islam als van Sarkozy. „Deze steun moeten we afwijzen.”

In de hal voor de rechtszaal haalt Fleming Rose, de chef van de Jyllands-Posten die de karikaturen oorspronkelijk publiceerde, zijn schouders op. „De steun van Sarkozy is goed als die Charlie Hebdo kan helpen.” Rose vindt het vooral „ironisch” dat juist in Frankrijk, het land van de mensenrechten, nu gebeurt wat in Denemarken uitbleef: een strafrechtelijk proces. „Als de rechter Charlie Hebdo veroordeelt, is dat een probleem dat niet alleen Frankrijk aangaat”. Hij is overigens niet de enige tegenstander van het proces. De islamitische intellectueel Tariq Ramadan verklaarde gisteren in Libération dat de „provocateurs” van Charlie Hebdo het proces altijd zullen winnen, ongeacht de uitspraak over een maand. Bij vrijspraak is het blad de kampioen van de vrije meningsuiting, bij veroordeling een zoenoffer.

Meer cartoons uit Charlie Hebdo: unecharlie.canalblog.com

    • René Moerland