Potter, maar niet Harry

Miss Potter.Regie: Chris Noonan. Met: Renée Zellweger, Ewan McGregor, Emily Watson. In 51 zalen.

Miss Potter: de titel van de film van Chris Noonan is veelzeggend. Dat het hier gaat om Beatrix Potter, de kinderboekenschrijfster uit het Victoriaanse tijdperk, is ogenschijnlijk minder belangrijk dan het feit dat ze ongehuwd is. De verhalen die Potter verzon en de illustraties die ze maakte, komen zelden op de voorgrond in Noonans romance. Ze dienen er slechts toe Potter te karakteriseren als een originele en zelfstandige vrouw, die het daarom verdient een geschikte man te vinden. Een enigszins moderne vrouw ook, die zich moet bewegen door een milieu waarvan verder vooral de ouderwetse kanten met zorg worden behandeld, zoals uitjes in een rijtuig, vergezeld door een chaperone. Aan René Zellweger de taak als Beatrix die overbekende wereld leven in te blazen met haar enthousiasme. Dat blijkt niet eenvoudig. Ze doet zo haar best met samengeknepen ogen en samengeperste lippen te glunderen bij alles wat beeldig en ontroerend is, dat haar gezicht geleidelijk helemaal lijkt te verkrampen.

Rectificatie / Gerectificeerd

De recensie Potter, maar niet Harry Potter (8 februari, pagina 24) van de film Miss Potter (van regisseur Chris Noonan) was niet geschreven door Dana Linssen zoals vermeld, maar door recensent David Sneek.

    • Dana Linssen