Persfoto op elk formaat voor thuis boven de bank

In de Amsterdamse galerie News Photo kun je persfoto’s laten afdrukken en kopen.

Beginnend fotograaf Olivier Middendorp toont er zijn beelden uit Thailand.

Khao San Road, Bangkok, Thailand. Expo News Photo Gallerie 26 jan/21 feb. Middendorp, Olivier

Een galerie met de laagdrempeligheid van een posterwinkel. Dat is de opzet van News Photo, een fotogalerie waar professionele persfoto’s tegen lage prijzen worden verkocht. Ook jonge, beginnende fotografen durven News Photo met hun werk te benaderen. Olivier Middendorp (1982), net afgestudeerd aan de FotoAcademie in Amsterdam, toont er momenteel zijn fotoreportage van Kao San Road, Bangkok, onder backpackers de populairste straat van Zuidoost-Azië.

Middendorps foto’s van de ‘Straat van de onbewerkte rijst’ hangen nu naast de mooiste foto’s van persbureaus als ANP, Kippa, Hollandse Hoogte en fotoarchief Spaarnestad. De winnaar van de Zilveren Camera 2006, de foto van de door het water samengedreven paarden van Marrum van Laurens Aaij, hangt schuin tegenover de acht zwart-wit beelden die Middendorp op een vakantie in Thailand schoot. Grootse sportmomenten van Johan Cruijff worden afgewisseld door een beeld van een Bangkokse straatventer in een rood Coca-Cola shirt die, op zijn rug op straat liggend, een voetbal hoog houdt.

De foto’s zijn willekeurig door de galerie verspreid. Ze zijn geplakt op aluminium platen, zonder lijst, met alleen een verstevigend laagje satin laminaat. „We willen een indruk geven van de afmetingen, kleuren en typen van persfoto’s”, zegt bedrijfsleidster Fiona Rempt.

De collectie is in zijn geheel te raadplegen op de computers die ook in de galerie staan. Klanten kunnen er uit de digitale bestanden van de persbureaus een foto kiezen en die op elk gewenst formaat laten afdrukken. Prijzen zijn afhankelijk van de afmetingen van de afdruk; het grootste, duurste formaat kost 699 euro. „We kunnen de kosten laag houden omdat News Photo de persbureaus weinig auteursrechten hoeft te betalen”, zegt Rempt. De persbureaus beschouwen hun exposities bij News Photo als reclame.

Verwacht bij News Photo geen exclusieve foto’s uit een reeks met beperkte oplage. De digitale bestanden worden er eindeloos vermenigvuldigd, afhankelijk van de vraag (Rempt: „Die van Johan Cruijff verkoopt het beste”). De foto’s worden onbewerkt ingestuurd, en de kwaliteit van de afdruk wordt niet door de fotograaf gekeurd. Rempt: „Onze foto’s zijn duurzamer dan posters, maar het zijn nu niet direct verzamelobjecten of investeringen.”

Op aanraden van zijn moeder stapte Olivier Middendorp een paar maanden geleden met zijn foto’s uit Thailand bij News Photo binnen. De galerie was net verhuisd naar de Haarlemmerstraat en veranderd van opzet. In de oude vestiging aan de Prins Hendrikkade was News Photo nog een slecht bezochte actualiteitengalerie.

„De opzet was goed”, vindt Rempt nog steeds. „We wilden het nieuws van de dag brengen en de nieuwsfoto’s zodra ze bij de persbureaus binnenkwamen uitprinten en ophangen. Maar het liep niet.”

In het huidige News Photo is de actualiteit alleen nog een zijdelings thema. Rempt was onder de indruk van Middendorps foto’s, en selecteerde er acht voor het onderwerp van februari, wintertoerisme.

In Kao San Road: Selling Sadness zijn geen westerse reizigers te zien, maar op de achtergrond zijn ze volop aanwezig. Olivier Middendorp: „Waarom staat die oude, verveeld uit zijn ogen kijkende straatventer achter een kraam met souvenirs? Aan wie deelt dat slanke meisje met een sexy topje flyers uit? Aan wie staat dat dodelijk vermoeide jongetje van nog geen tien jaar oud tot diep in de nacht bloemen te verkopen?”

„Op Kao San Road zie je alleen maar verveling in de gezichten van de Thai”, aldus Middendorp. „Ze hebben een manier gevonden om er samen te zijn met de westerse toeristen, maar er is geen interactie. Je zou nu niet meer zeggen dat de straat twintig jaar geleden nog een gewone rijstmarkt was, waar nauwelijks een westerling kwam. De reclameborden, toeristenkroegen en hostels hebben de straat overgenomen.”

Middendorp hoopt dat zijn expositie de opmaat is tot een loopbaan als persfotograaf, het liefst in dienst van een persbureau. „Ik ben trots op deze serie, maar het moet ook mooi zijn om hier te hangen namens ANP.”

Kijk voor voorbeelden uit de collectie op www.newsphoto.nl. Adres: Haarlemmerstraat 24-26, Amsterdam. Openingstijden: dagelijks van 11.00 uur tot 18.00. Dinsdag gesloten.

    • Laura van Baars