Pelsrobben kiezen afwijkende man

Rotterdam, 8 febr. Vrouwelijke pelsrobben op het Antarctische eiland South Georgia selecteren mannetjes op hun gedrag, voorkomen en geur. Met die ontdekking corrigeert een groep biologen rond Joe Hoffman van de universiteit van Cambridge een beeld dat wel wordt geschetst in natuurfilms. Die laten zien hoe mannetjes in kolonies vechten om hun plekje. De vrouwtjes in het territorium krijgen ze er gratis bij. Maar in Nature bericht Hoffman vandaag dat de vrouwtjes zich in de kolonie tot wel 35 meter verplaatsen om hun favoriete mannetje te zoeken. Minder dan een kwart van de vrouwtjes koos voor een mannetje in de directe omgeving. Uit DNA-monsters van de pelsrobben (Arctocephalus gazella) blijkt dat de vrouwtjes de voorkeur geven aan robben die genetisch verschillen van henzelf. Hun speurtochten zouden dus nuttig zijn om inteelt binnen de kolonie tegen te gaan.