Over the Rainbow

Over the Rainbow Zangeres Simone Kleinsma lijkt niet op Judy Garland en dat wil ze ook niet; ze klinkt evenmin zoals de fameuze heldin Garland. Kleinsma heeft haar blonde haar vervangen door een zwart kapsel. Hierdoor komt ze dichterbij Garland. In de toneelvoorstelling met liedjes als Aan het einde van de regenboog treedt Kleinsma op in de bloei van Garlands carrière. Anno 1968 gaf ze in de Talk of the Town in Londen een reeks concerten, die een korte comeback betekenden. Kort daarop overleed ze. Kleinsma maakt de vrouw die met hunkering Over the Rainbow zong zeer geloofwaardig. In het toneelstuk van de Engelse schrijver Peter Quilter komt de liefhebber enkele liedjes tegen uit het Garland-repertoire. Ook zijn biografische bijzonderheden te vinden, zoals haar nieuwe verloofde, de buisjes pillen die ze slikte en haar eigenschap om van hotel naar hotel te zwerven. Drie rollen zijn er slechts: de wispelturige hoofdrolspeelster, haar vaste pianist Anthony, gespeeld door Paul de Leeuw en Kees Boot als de nieuwe vriend. Het zijn twee dienende rollen die met uiterste zorg worden vertolkt. Kleinsma torent niet alleen boven het stuk uit, ook boven zichzelf. Zij speelt alle gemoedsveranderingen alsof die de hare zijn en zingt fenomenaal, begeleid door een viermans orkestje. Alles wat deze voorstelling sentimenteel zou kunnen maken, is in de uitgewogen regie van Paul Eenens in balans gebleven. Bovendien krijgt De Leeuw de lach zonder er een komisch nummer van te maken. Ook dat is, in samenspel met Kleinsma, ontroerend. Tournee t/m 27 juni. Inl.: 0900-30005000; www.toneel.nl Simone Kleinsma als Judy Garland foto Deen van Meer 'Aan het einde van de Regenboog' door Joop van den Ende Theaterproducties premire 03.02.07 oude Luxor Rotterdam op de foto: Simone Kleinsma (Judy) fotograaf Deen van Meer, aangesloten bij de beroepsvereniging van fotografen GKf bij gebruik naamsvermelding verplicht deze foto mag vrij van auteursrechtvergoeding gebruikt worden voor persdoeleinden in het kader van de produktie fotograaf Deen van Meer Oudezijdsvoorburgwal 221 1012 EX Amsterdam tel.: 06.53617774 Postbank 3560388 t.n.v. In Beeld email: deeninbeeld@wanadoo.nl Meer, Deen van

Zangeres Simone Kleinsma lijkt niet op Judy Garland en dat wil ze ook niet; ze klinkt evenmin zoals de fameuze heldin Garland. Kleinsma heeft haar blonde haar vervangen door een zwart kapsel. Hierdoor komt ze dichterbij Garland. In de toneelvoorstelling met liedjes als Aan het einde van de regenboog treedt Kleinsma op in de bloei van Garlands carrière. Anno 1968 gaf ze in de Talk of the Town in Londen een reeks concerten, die een korte comeback betekenden. Kort daarop overleed ze.

Kleinsma maakt de vrouw die met hunkering Over the Rainbow zong zeer geloofwaardig. In het toneelstuk van de Engelse schrijver Peter Quilter komt de liefhebber enkele liedjes tegen uit het Garland-repertoire. Ook zijn biografische bijzonderheden te vinden, zoals haar nieuwe verloofde, de buisjes pillen die ze slikte en haar eigenschap om van hotel naar hotel te zwerven.

Drie rollen zijn er slechts: de wispelturige hoofdrolspeelster, haar vaste pianist Anthony, gespeeld door Paul de Leeuw en Kees Boot als de nieuwe vriend. Het zijn twee dienende rollen die met uiterste zorg worden vertolkt. Kleinsma torent niet alleen boven het stuk uit, ook boven zichzelf. Zij speelt alle gemoedsveranderingen alsof die de hare zijn en zingt fenomenaal, begeleid door een viermans orkestje.

Alles wat deze voorstelling sentimenteel zou kunnen maken, is in de uitgewogen regie van Paul Eenens in balans gebleven. Bovendien krijgt De Leeuw de lach zonder er een komisch nummer van te maken. Ook dat is, in samenspel met Kleinsma, ontroerend.

Tournee t/m 27 juni. Inl.: 0900-30005000; www.toneel.nl