Opnieuw minister opgestapt in Polen

In Polen is gisteren opnieuw een minister afgetreden, de tweede in drie dagen. Ditmaal gaat het om Ludwik Dorn, minister van Binnenlandse Zaken.

Van de negen kabinetswijzigingen in vijftien maanden is het de merkwaardigste tot nu toe. Want Dorn blijft aan als vicepremier. Op een persconferentie zei Dorn dat hij zijn ministersbaan opgeeft na „een inhoudelijk meningsverschil” met premier Jaroslaw Kaczynski. Waarover is niet bekendgemaakt. Hij blijft aan als vice-premier in „het openbaar belang”.

Analisten noemen het vertrek van Dorn „onbegrijpelijk” en „raadselachtig”. Dorn geldt als een loyale aanhanger van de premier en diens tweelingbroer, president Lech Kaczynski. Hij wordt wel „de derde tweelingbroer” genoemd. Dorn noemde Kaczynski gisteren „de beste premier” sinds de val van het communisme.

De rechtsliberale oppositiepartij Burgerplatform (PO) meent dat de regering een rookgordijn aan het opwerpen is. „In deze eindeloze turbulentie zit misschien ook een zekere methode: het verhullen van de echte problemen van de Polen”, zei PO-leider Donald Tusk.

Maandag trad de internationaal gerespecteerde Radek Sikorski af als minister van Defensie, naar aanleiding van meningsverschillen over de Poolse missie in Afghanistan. Zijn vertrek leidde tot een golf van kritiek, niet alleen in Polen, maar ook in de VS, waar Sikorski heel goed lag. Poolse media meldden vanochtend dat Sikorski tevergeefs meer geld zou hebben geëist voor de soldaten daar.

Ook lag hij overhoop met het hoofd van de militaire inlichtingendienst, Antoni Macierewicz, een trouwe bondgenoot van de Kaczynski’s. De nieuwe minister van Defensie, Aleksander Szczyglo, is dat ook. En ook Dorns opvolger als minister, de huidige openbaar aanklager Janusz Kaczmarek, wordt gezien als geestverwant van de Kaczynski’s, ook al is hij formeel niet partijgebonden. „De premier bouwt een regering, waarin gehoorzaamheid belangrijker is dan competentie”, aldus een commentator.