nrc.nl/blogs

nrc.nl/blogs N-woord. Freek Staps signaleert op zijn weblog New York dat een gemeenteraadslid van New York een resolutie heeft ingediend waardoor het verboden moet worden in de stad het ‘n-woord’ te gebruiken. „Vreemd genoeg hoor je zelden nog iemand dit woord gebruiken, behalve negers (niet denigrerend gebruikt) zelf. De rapper die door het gemeenteraadslid bij wijze van ondersteuning was meegenomen vond dat zelf ook: „We need to stop looking at ourselves like we are niggas or niggers, so that we can elevate our minds to a better future.” De enige niet-zwarte die onlangs nog het woord ‘nigger’ gebruikte, was Michael Richards, de man die Kramer speelde in Seinfeld. Tijdens een stand-up-comedy-optreden viel hij eind vorig jaar nogal flink uit. www.nrc.nl/newyork

Journalisten. Marcel Haenen schrijft op zijn weblog Tango dat de nieuwe revolutionaire leiders in Latijns-Amerika één eigenschap gemeen hebben: ze hebben een gloeiende hekel aan een kritische pers. „Onafhankelijke journalisten zijn bestempeld als vijanden van het volk in Venezuela en in Argentinië krijgen ze geen toegang tot officiële bijeenkomsten”, schrijft het Comité ter Bescherming van Journalisten (CPI) in het deze week verschenen jaarrapport 2006. En ook in veel andere Latijns-Amerikaanse landen is het permanent oorlog tussen machthebbers en verslaggevers. De progressieve politici hebben dezelfde autoritaire eigenschappen als hun rechtse voorgangers, aldus het rapport. Pers is stront, linksom of rechtsom.”

www.nrc.nl/tango

N-woord. Freek Staps signaleert op zijn weblog New York dat een gemeenteraadslid van New York een resolutie heeft ingediend waardoor het verboden moet worden in de stad het ‘n-woord’ te gebruiken. „Vreemd genoeg hoor je zelden nog iemand dit woord gebruiken, behalve negers (niet denigrerend gebruikt) zelf. De rapper die door het gemeenteraadslid bij wijze van ondersteuning was meegenomen vond dat zelf ook: „We need to stop looking at ourselves like we are niggas or niggers, so that we can elevate our minds to a better future.” De enige niet-zwarte die onlangs nog het woord ‘nigger’ gebruikte, was Michael Richards, de man die Kramer speelde in Seinfeld. Tijdens een stand-up-comedy-optreden viel hij eind vorig jaar nogal flink uit.

www.nrc.nl/newyork