Noorderlicht attractie voor Japanners

Noorderlicht attractie voor Japanners Fairbanks. De 7-jarige Japanse Tomoka Mizutani (rechts) kijkt samen met haar moeder en oma naar het noorderlicht boven Alaska. De lichtstralen in de atmosfeer staan bij veel Japanners op een hotlist van dingen die ze met eigen ogen willen zien. Ze sparen jaren of sluiten een lening af om af te kunnen reizen naar een gebied waar het natuurverschijnsel te zien is. Steeds meer Japanse toeristen bezoeken Alaska in de wintermaanden, terwijl de Amerikaanse staat voorheen vooral in de zomer toeristen trok. Sinds luchtvaartmaatschappijen vanaf 2004 rechtstreeks van Japan naar Alaska vliegen, is het aantal Japanse toeristen naar de Amerikaanse staat enorm toegenomen. De chartervluchten verkorten de reistijd van ruim twintig uur naar minder dan acht uur. Verwacht wordt dat 3.500 Japanners dit jaar nog gebruikmaken van de directe vluchten naar de Verenigde Staten. Zij zullen zo’n 2,3 miljoen euro bijdragen aan de Amerikaanse economie. Hoewel het noorderlicht in meerdere gebieden te zien is, zijn Alaska en Canada ideaal voor toeristen. Canada en Alaska liggen onder het pad van het noorderlicht en hebben genoeg open gebieden, waar het licht beter te zien is. Bovendien is er nog meer te beleven, zoals skiën en rijden met een hondenslee. Het noorderlicht ontstaat grofweg als volgt: De zon zendt een stroom elektrisch geladen deeltjes uit. De magneetvelden van de aarde proberen die deeltjes aan te trekken. Sommige komen daardoor in de atmosfeer terecht. Op dat moment laten ze zuurstof- en stikstofatomen oplichten die overal rond de aarde zweven. Foto AP,Jillian Rogers Tomoka Mizutani, 7, right, her mother Keiko, 36, middle, and her grandmother Ikuko Sugiur, 64, left, of Okazaki, Japan, watch the northern lights dance in the sky above Chena Hot Springs Resort, near Fairbanks Alaska, Jan. 18, 2007. Mass marketing the auroras and other winter attractions to the Japanese was an idea that took the Fairbanks Convention and Visitors Bureau years to sell but now at least 3,500 tourists are scheduled to take advantage of 10 direct charter flights from Tokyo, Osaka and Nagoya to Fairbanks during the auora season. (AP Photo/Jillian Rogers) Associated Press

De 7-jarige Japanse Tomoka Mizutani (rechts) kijkt samen met haar moeder en oma naar het noorderlicht boven Alaska.

De lichtstralen in de atmosfeer staan bij veel Japanners op een hotlist van dingen die ze met eigen ogen willen zien. Ze sparen jaren of sluiten een lening af om af te kunnen reizen naar een gebied waar het natuurverschijnsel te zien is.

Steeds meer Japanse toeristen bezoeken Alaska in de wintermaanden, terwijl de Amerikaanse staat voorheen vooral in de zomer toeristen trok. Sinds luchtvaartmaatschappijen vanaf 2004 rechtstreeks van Japan naar Alaska vliegen, is het aantal Japanse toeristen naar de Amerikaanse staat enorm toegenomen. De chartervluchten verkorten de reistijd van ruim twintig uur naar minder dan acht uur. Verwacht wordt dat 3.500 Japanners dit jaar nog gebruikmaken van de directe vluchten naar de Verenigde Staten. Zij zullen zo’n 2,3 miljoen euro bijdragen aan de Amerikaanse economie.

Hoewel het noorderlicht in meerdere gebieden te zien is, zijn Alaska en Canada ideaal voor toeristen. Canada en Alaska liggen onder het pad van het noorderlicht en hebben genoeg open gebieden, waar het licht beter te zien is. Bovendien is er nog meer te beleven, zoals skiën en rijden met een hondenslee.

Het noorderlicht ontstaat grofweg als volgt: De zon zendt een stroom elektrisch geladen deeltjes uit. De magneetvelden van de aarde proberen die deeltjes aan te trekken. Sommige komen daardoor in de atmosfeer terecht. Op dat moment laten ze zuurstof- en stikstofatomen oplichten die overal rond de aarde zweven.