Myra Melford

Ze werd geboren in Chicago, bevocht een plekje als pianist/componist in de New Yorkse impro-scene, studeerde een half jaar in Noord-India, woonde twee jaar in een ashram op het platteland en geeft nu improvisatieles in het Californische Berkeley. „Weg uit de stad”, zoals ze het bondig samenvat op het tekstvel van The Image of your Body, genoemd naar een gedicht van soefi-mysticus Rumi.

Op deze nieuwe cd, de opnamen dateren van 2003, speelt de frêle Melford soms heel fel en druk, zelfs, zoals in be bread op het harmonium. In andere stukken wacht ze meer op wat er komt van haar medemusici onder wie Cuong Vu op trompet en Brandon Ross op gitaar en banjo.

Het resultaat is een gevarieerde, kleurrijke plaat die tussen New York en Calcutta pendelt en derhalve niet in één keer gehoord kan worden. Dat past trouwens goed bij deze journey; wie net als Melford echt de grote stad uit wil met het daarbij horende gevoel is daar uren, dagen, maanden zoet mee. Maar al die tijd is welbesteed want „luck shifts to the one who needs it. If you’ve not been fed, be bread.”

Frans van Leeuwen

Myra Melford: The Image of your Body (Cryptogramophone CG 131). Distr. Codaex

    • Frans van Leeuwen