Migranten al dagen vast voor Mauretaanse kust

Onderweg zijn naar Europa maar stranden in niemandsland. Het is de naar schatting twee- tot vierhonderd migranten overkomen die al sinds zaterdag met hun boot in de internationale wateren net buiten Mauretanië liggen. De migranten – van wie het gros afkomstig is uit Pakistan – zijn in afwachting van een land dat hen wil opnemen.

Probleem voor de opvarenden is dat de diverse betrokken landen elk hun eigen interpretatie hebben van de gebeurtenissen. Vast staat dat de Spaanse kustwacht de migranten vorige week heeft onderschept, tijdens hun overtocht van West-Afrika naar de Canarische Eilanden. De boot van de migranten zou op volle zee motorpech hebben gekregen. Spanje sleepte het schip daarop richting Mauretanië met een beroep op het internationaal recht, dat voorschrijft dat het dichtstbijzijnde land verplicht is schipbreukelingen op te nemen – en volgens Spanje was dat Mauretanië.

Mauretanië ontkent echter verantwoordelijkheid. Het schip bevond zich op het moment van de onderschepping niet in onze territoriale wateren, het schip is niet uit Mauretanië vertrokken (maar vermoedelijk uit het zuidelijker gelegen Guinee) en, zeggen de autoriteiten, de opvarenden zijn geen Mauretaniërs.

Het resultaat is dat het schip, de Marine 1, al dagen voor anker ligt op ongeveer twintig kilometer buiten de havenstad Nouadhibou, in het noorden van Mauretanië.

De opvarenden lopen vooralsnog geen gezondheidsrisico’s, zo heeft de Mauretaanse Rode Halve Maan verklaard. Ze zijn de afgelopen dagen voorzien van water en voedsel.

Persbureau Agence de Presse Africaine wist dinsdag nog een andere versie van het verhaal te melden. De Spanjaarden hebben de boot ontdekt vlakbij de Canarische Eilanden en vervolgens versleept in de richting van Mauretanië, meldt het persbureau met een verwijzing naar „het Spaanse Rode Kruis”. Spanje en Mauretanië zouden op zoek zijn naar een oplossing voor de impasse. Vorig jaar bereikten ruim 31.000 migranten per boot de Canarische Eilanden.

Veel Afrikaanse vluchtelingenboten zijn opvallend beschilderd. Achterblijvers hopen zo de boten te herkennen op foto’s in kranten. Bekijk een aantal kleurige schepen op: news.bbc.co.uk/2/hi/in_pictures/5335062.stm