Kosten weer probleem bij ABN Amro

ABN Amro had vorig jaar weer grote moeite de stijging van de kosten binnen het bedrijf in de hand te houden. Het inperken van de kosten wordt een belangrijke doelstelling voor 2007, aldus de bank.

Dit meldde ABN Amro vanmorgen bij de presentatie van de resultaten over 2006. De nettowinst steeg vorig jaar met 7,6 procent tot 4,7 miljard euro, in lijn met de verwachtingen van analisten.

De stijging van het resultaat werd deels overschaduwd door het probleem van de kosten. De bank is al jarenlang in gevecht met de te hoge uitgaven. De zogenaamde efficiencyratio (operationele kosten afgezet tegen de opbrengsten) steeg in 2006 tot 69,9 procent, vergeleken met 68,3 procent een jaar eerder.

De bank nam afgelopen jaar opnieuw maatregelen om deze ratio naar beneden te brengen, onder meer door 500 banen te schrappen op het Amsterdamse hoofdkantoor en 900 werknemers in de Verenigde Staten „te vragen de dienst te verlaten”, zoals topman Rijkman Groenink het vanmorgen omschreef. Deze en andere maatregelen moeten zich uitbetalen in het huidige jaar, zo stelde de bestuursvoorzitter vanmorgen. Hij wilde geen doelstelling geven voor de efficiencyratio maar zei een „behoorlijke verbetering” te verwachten”.

ABN Amro is ambitieus voor 2007, het jaar waarin de bank zegt te willen oogsten na het „transitiejaar 2006”. In het afgelopen jaar voerde de bank een nieuwe organisatiestructuur in. Ze verwacht te profiteren van de economische omstandigheden in Azië en Brazilië en hoopt na de inlijving van Antonveneta ook in Italië verder te groeien. Italië en Brazilië zijn twee van de vier landen die ABN Amro als een thuismarkt omschrijft en waar nog ruimte is voor groei. De twee andere landen, Nederland en het Midden-Westen van de Verenigde Staten, zijn volwassen markten waar veel minder ruimte is voor uitbreiding. Groenink zei tijdens de presentatie van de cijfers dat de winststijging „bevredigend” was in een jaar van transitie, „maar niet goed genoeg”.

ABN Amro kondigde ook aan dit jaar voor 1 miljard euro aan aandelen te gaan inkopen. Op de Amsterdamse beurs reageerden beleggers positief. Rond het middaguur stond het aandeel ABN Amro op 25,28 euro, een stijging van 1,3 procent. De beursgraadmeter AEX stond op hetzelfde moment 0,2 procent lager.