Keiharde strijd om Goudstikker

Tussen Marei von Saher, erfgenaam Goudstikker, en een van haar Nederlandse advocaten is een keiharde strijd ontstaan over de honorering. „Tweeduizend euro per uur is onredelijk.”

Yaël Vinckx

Het is een harde strijd tussen Marei von Saher, erfgenaam van de joodse kunsthandelaar Jacques Goudstikker, en haar voormalige advocaat, Roelof van Holthe tot Echten. Hij eist 12 miljoen euro, zij biedt 1,3 miljoen. Van Holten dreigt nu beslag te laten leggen op de 202 schilderijen die de Nederlandse staat gaat teruggeven aan Von Saher. Gisteren diende een kort geding in Den Haag waarbij de raadslieden van Von Saher dat beslag probeerden te voorkomen.

Von Saher maakte afspraken over de honorering met haar adviseurs, onder wie de Nederlandse advocaten Schonis en Van Holthe. Zij zouden ieder 19,75 procent van de opbrengst krijgen. Het ging daarbij om een no cure no pay-afspraak; ving Von Saher bot, dan kregen haar advocaten ook niets. Dat deze no cure no pay-afspraken in Nederland zijn verboden, in tegenstelling tot de Verenigde Staten, zou de in Amerika woonachtige Von Saher niet weten.

Vorig jaar besloot de Nederlandse staat 202 schilderijen uit de Goudstikker-collectie aan Von Saher terug te geven. Geschatte waarde: 100 miljoen euro. Met de overheid maakte Von Saher vervolgens fiscale afspraken. Maar toen bleek dat een aanzienlijk deel van de opbrengst naar haar advocaten ging, werden de onderhandelingen stil gelegd. In e-mails zouden de advocaten vervolgens van hun afspraak hebben afgezien – louter en alleen om de onderhandelingen vlot te trekken. De no cure no pay-afspraak was daarmee volgens Von Saher van de baan. Van Holthe’s raadslieden bestrijden dat. Advocaat Loorbach: „Als de zaak een enorm succes blijkt te zijn, kun je niet zeggen, nu even niet.”

Nu biedt Von Saher 1,3 miljoen aan Van Holthe – aanzienlijk minder dan de 12 miljoen waar hij recht op meent te hebben. Die 12 miljoen, zo benadrukte de advocaat van Von Saher steeds, komt neer op een uurtarief van 2000 euro. „Natuurlijk erkent Von Saher dat er moet worden betaald, maar 2000 euro per uur is niet redelijk.”

De advocaten van Van Holthe menen dat hun cliënt wordt afgeschilderd als een „geldwolf”. Onterecht, want hij heeft zich ook ingezet toen de vooruitzichten heel slecht waren. „Mevrouw Von Saher heeft kennelijk een andere loyaliteitsopvatting dan ze de staat heeft afgedwongen.”

De rechter opperde gisteren dat een deel van de schilderijen al naar Amerika kan om te worden geveild. Met die opbrengst kan Von Saher dan haar andere Nederlandse advocaat, Schonis, betalen, met wie ze eerder een schikking trof.

Van Holthe weigert dat. De totale waarde van het onderliggende beslag wordt dan minder – „en dat is erg als je moet concurreren met overige schuldeisers”.

Zijn advocaat had nog een toevoeging. Krijgt Van Holthe de 12 miljoen euro, dan gaat daarvan circa 6 miljoen naar de belasting. Van dat geld zou de staat de vijf schilderijen die het hoogstwaarschijnlijk wil terugkopen, financieren. „Toeval”, noemde hij dat ironisch.

    • Yaël Vinckx