Kampioen in scripts

Herbert Reinecker, auteur van krimi-series als Derrick en Der Kommissar, is op 92-jarige leeftijd overleden. Tot op hoge leeftijd wist hij van geen ophouden.

Herbert Reinecker ARCHIV --- Unser Archivbild vom 13. Juli 1995: Anlaesslich der 250. Folge der Fernsehserie "Derrick" baten Horst Tappert, rechts, Fritz Wepper, links, und Serienautor Herbert Reinecker in Muenchen zum Phototermin. Der ewige Assistent des scheidenden Derrick-Darstellers Tappert, Harry Klein alias Fritz Wepper, will von Derrick adoptiert werden, um dessen Nachfolge als ZDF-Serienkommissar anzutreten. (AP PHOTO/UWE LEIN) Associated Press

Herbert Reinecker was kampioen-scriptschrijver. Alleen al voor de populaire krimi-serie Derrick schreef hij maar liefst 281 afleveringen en voor Der Kommissar heeft hij er 97 gemaakt. Ook de opzet van de recentere politiereeks Siska is van zijn hand. En bovendien was hij de auteur van de dramareeks Mensen zoals jij en ik, waarvan de Nederlandse versie – met Kees Brusse in de hoofdrol – zo’n groot succes werd dat die in 1982 de Televizierring won.

Reineckers schrijversleven begon in 1934, toen hij redacteur werd van een blad van de Hitler Jugend. In 1940 trad hij als oorlogsverslaggever in dienst bij de Waffen SS, en tot het eind van de oorlog bleef hij propagandaverhalen schrijven. In de jaren zeventig werden deze feiten hem voor de voeten geworpen, maar zijn reputatie als tv-schrijver werd er niet door geschaad.

Wel wees Reinecker er op, dat zijn scripts niet voor niets vaak gingen over de vraag hoe iemand in bepaalde omstandigheden tot misdadige daden komt. „Hoe mensen verstrikt raken in schuld en zonde, dat is mijn ware thema”, zei hij in de krant Die Welt. „Daar heeft iedereen mee te maken.”

Tot op hoge leeftijd wist Reinecker van geen ophouden; pas een paar jaar geleden moest hij stoppen wegens een ernstig verminderd gezichtsvermogen. Hij overleed al op 26 januari, maar zijn dood is gisteren bekendgemaakt.

    • Henk van Gelder