Italië: zes stadions veilig voor publiek

De Italiaanse regering heeft gisteravond definitief besloten dat in voetbalstadions die niet aan de eisen voldoen geen publiek meer wordt toegelaten. Vijf dagen na de rellen in Catania, waarbij een politieman om het leven kwam en honderd gewonden vielen, worden de Italiaanse clubs geconfronteerd met keiharde maatregelen.

Slechts zes stadions in de Serie A (hoogste divisie) voldoen aan de normen: die van Cagliari, Sampdoria (dat met met Serie B-club Genoa in het Luigi Ferrarisstadion speelt), Palermo, Torino (het olympisch stadion), en van Roma en Lazio (beide spelen in het Stadio Olimpico). In de Serie B zou een aantal clubs onder de strenge regels uit kunnen komen, omdat ze lopende afspraken hebben om, tot hun stadion is aangepast, voor minder dan 10.000 toeschouwers te spelen.

Het ziet ernaar uit dat ongeveer de helft van de wedstrijden dit weekeinde zonder publiekzal worden gespeeld. Daaronder zeer waarschijnlijk ook AC Milan-Livorno. Voor de volgende duels hopen Milan en Inter toestemming te krijgen om de abonnementhouders wel toegang te verlenen tot het Meazzastadion. Een speciaal inspectieteam bekijkt of dat haalbaar is. Daarbij zal ook een vertegenwoordiging van de Europese federatie UEFA aanwezig. Die moet bezien hoe het verder moet met de Europese duels die Milan en Inter vanaf eind van de maand weer moeten spelen. De clubs hebben aangegeven naar het buitenland uit te wijken als er geen publiek bij die wedstrijden mag zijn. Intussen is men in Milaan druk bezig de verbeteringen aan het stadion te bespoedigen. Maar volgens media zullen de noodzakelijke extra camera’s, draaipoortjes en de voorselectie van supporters pas in het najaar gerealiseerd zijn.

De belangrijkste andere maatregelen die de regering heeft getroffen, betreffen de aanpak van supporters, zoals een verbod op vuurpijlen, een meldingsplicht voor gevaarlijke fans en een nieuwe regeling voor de kaartverkoop. Er komt ook een code voor journalisten, waarin wordt vastgelegd hoe volgens bepaalde fatsoensnormen over voetbal moet worden bericht. Sommige commerciële radioprogramma’s zouden bijdragen aan een gespannen sfeer.

De voorzitters van de voetbalclubs overleggen vanmiddag hoe om te gaan met de nieuwe regels.

    • Bas Mesters