Invallers bewijzen ongelijk

Een gelegenheidselftal won het oefenduel in de Arena met 4-1 van een matig Rusland.

De invallers Sneijder en Babel maakten pas na rust het verschil voor Oranje.

Marco van Basten blijft onnavolgbaar. Een half elftal internationals ontbrak gisteren tegen Rusland door blessures, Mark van Bommel en Ruud van Nistelrooy weigeren nog in Oranje te spelen en Wesley Sneijder – dé man in vorm – werd door de bondscoach voor het vriendschappelijke treffen om onbegrijpelijke redenen gepasseerd. Het legioen lijkt gezien de matige bezetting in de Arena ook niet meer bereid tientallen euro’s neer te leggen voor het huidige Nederlands elftal. Zelden of nooit speelde Oranje de laatste jaren voor zo’n trieste ambiance als gisteravond in Amsterdam. Veel vakken bleven wegens gebrek aan belangstelling gesloten.

De thuisblijvers kregen gisteren vooral voor rust gelijk. Analyticus Louis van Gaal noemde de opstelling van Oranje vooraf voor de tv-camera’s „gekunsteld”. De trainer van AZ was niet de enige die zich verbaasde over de fantasieformatie die aantrad tegen het onervaren elftal van bondscoach Guus Hiddink. In iedere linie moesten voetballers op posities spelen waar ze in Oranje zelden eerder stonden.

Kew Jaliens is bij AZ een rechtsbenige centrumverdediger, maar moest als rechtback aantreden. De linksbenigen Joris Mathijsen en Wilfred Bouma vormden achterin het centrale gelegenheidsduo. Op het middenveld vormde Clarence Seedorf (dit keer aan de linkerkant) een trio met Nigel de Jong (controlerend) en Denny Landzaat (rechts). De laatste heeft in Oranje al tijden geen behoorlijk duel afgewerkt, maar lijkt onder Van Basten geen kwaad te kunnen doen. De driemans voorhoede, met de twee centrumspitsen Jan Vennegoor of Hesselink en Dirk Kuijt, kregen aan de rechterkant ondersteuning van de linksbenige Rafael van der Vaart.

De 22.000 toeschouwers die de moeite hadden genomen naar het Nederlands elftal te komen, konden snel de conclusie trekken dat dit geen historische avond zou worden. Met Sneijder op de bank – tot voor kort nog een voetballer in wie Van Basten een onvoorwaardelijk vertrouwen had – ontbrak het de eerste 45 minuten aan elke vorm van creativiteit. Hoe lang is niet geleden dat Oranje een helft lang geen enkele uitgespeelde kans wist af te dwingen? Het kwaliteitsarme Rusland was allang blij dat het op de been bleef waardoor zich een bloedeloos schouwspel voltrok. Het Nederlands elftal werd in de rust uitgefloten door zijn aanhang.

In de tweede helft bracht Van Basten Sneijder in voor de opnieuw tegenvallende Landzaat en verving Ryan Babel als linksbuiten de eveneens rechtsbenige Kuijt. Waarom Van Basten zijn middenvelder Sneijder niet in de basis liet beginnen werd niet echt duidelijk. De Ajacied was afgelopen zondag nog de gevierde man in de Arena in de topper tegen Feyenoord waarin hij drie doelpunten maakte. Voor de wedstrijd stelde de bondscoach dat een opstelling met Seedorf, Van der Vaart en Sneijder „een beetje te veel van het goede zou zijn”. „We mogen dan een flink aantal geblesseerden hebben, maar we moeten deze wedstrijd wel een beetje serieus benaderen”, zei de bondscoach vooraf.

Het Nederlands elftal mocht dan voor rust 64 procent van het balbezit hebben gehad, van aanvallend en dominant voetbal was geen seconde sprake. Het was pijnlijk voor Van Basten dat na rust de invallers Sneijder en Babel het verschil maakten voor Oranje. Sneijder kreeg in de 56ste en 66ste minuut de eerste twee kansen. Het was Babel die met een knappe actie gevolgd door een hard schot de score ruim twintig minuten voor tijd opende. Drie minuten later bekroonde Sneijder zijn sterke invalbeurt met een doelpunt. Toen de nummer 15 van Nederland met links de bal achter doelman Igor Akinfejev schoot had Hiddink zijn sterspeler Egor Titov al naar de kant gehaald.

Het laatste kwartier van de wedstrijd was door de vele wissels amper nog serieus te nemen. David Mendes da Silva mocht zijn debuut maken en Klaas Jan Huntelaar en Tim de Cler kregen nog wat speelminuten. Vladimir Bystrov, Joris Mathijsen en Van der Vaart bepaalden de eindstand op 4-1 in het voordeel van het Nederlands elftal. Zo wist het Oranje van Van Basten opnieuw te winnen, maar overtuigend werd het pas met Sneijder in de ploeg.

Nederland Rusland
4 1
Gespeeld op 7 februari
Toeschouwers 22.000
Scheidsrechter Clattenburg (Eng)

Doelpunten

68' Babel 1-0
71' Sneijder 2-0
76' Bystrov 2-1
80' Mathijsen 3-1
89' Van der Vaart (pen.) 4-1

Kaarten

89' Zjirkov
    • Koen Greven