Internet Voorkeur

De site van Alive in Baghdad.

In Bagdad en Darfur. Hoe ziet het leven in Bagdad eruit? Het weblog ‘Alive in Baghdad’ laat inwoners van de Iraakse hoofdstad aan het woord in videobijdragen. Het zijn mensen die je in het gewone nieuws niet vaak tegenkomt: een priester, een Koerdische tiener, slachtoffers van autobommen, een taxichauffeur, een Arabische journalist. Elke maandag is er een nieuwe bijdrage. De site wordt gemaakt door een team van Iraakse en Amerikaanse videobloggers, die de lokale bevolking videocamera’s leent waarmee ze verslag kunnen doen van hun eigen leven. Alive in Baghdad won onlangs een prijs voor het beste videoweblog. De oprichter van de site, de 26-jarige Amerikaanse journalist Brian Conley, is een soortgelijk project gestart in Mexico. De bibliotheek van het Afrika-Studiecentrum (ASC) in Leiden heeft een nieuw webdossier samengesteld over de crisis in Darfur. Het webdossier bestaat uit een inhoudelijke inleiding tot het conflict in Darfur van de hand van professor Jan Abbink, als antropoloog verbonden aan het ASC, recente titels over Darfur en het conflict in Soedan in het algemeen die aanwezig zijn in de ASC-collectie, en een selectie van relevante online artikelen en websites.

Zie verder: www.aliveinbaghdad.org; www.ascleiden.nl/Library/Webdossiers/Darfur2.aspx