Het n-woord

Een gemeenteraadslid van New York heeft een resolutie ingediend waardoor het verboden moet worden in de stad het ‘n-woord’ te gebruiken. Vreemd genoeg hoor je zelden nog iemand dit woord gebruiken, behalve negers (niet denigrerend gebruikt) zelf. De rapper die door het gemeenteraadslid bij wijze van ondersteuning was meegenomen vond dat zelf ook: „We need

cvr_man.jpgEen gemeenteraadslid van New York heeft een resolutie ingediend waardoor het verboden moet worden in de stad het ‘n-woord’ te gebruiken.

Vreemd genoeg hoor je zelden nog iemand dit woord gebruiken, behalve negers (niet denigrerend gebruikt) zelf. De rapper die door het gemeenteraadslid bij wijze van ondersteuning was meegenomen vond dat zelf ook: „We need to stop looking at ourselves like we are niggas or niggers, so that we can elevate our minds to a better future.”

Dat was overigens Kurtis Blow (1959), niet de man op deze recent genomen foto, wel bekend van de tekst:

Lebanon, Russia, Iraq and Iran
Too many people dyin’ playing Superman
Be cool, don’t be no fool
Please Mr. Reagan don’t put me
Under fire

De enige niet-zwarte die recent nog het woord ‘nigger’ gebruikte was Michael Richards, de man die Kramer speelde in ‘Seinfeld’. Tijdens een stand-up-comedy-optreden viel hij eind vorig jaar nogal flink uit (kijk hier naar een filmpje ervan op Youtube). Hij moest daarna flink door het stof bij David Letterman en gebruikte meteen weer de correcte term ‘Afro-American’.

De organisatie ‘Abolish the n-word’ heeft een indrukwekkende website. Als de gemeenteraad ermee instemt, wordt de door deze organisatie gesteunde resolutie later deze maand aangenomen.

    • Freek Staps