Gepassioneerde reis langs de graffitigeschiedenis

Kroonjuwelen (Stunnedfilm). 76 minuten. Inclusief A5 boek met 48 pagina’s foto’s van o.a. Dr. Rat. 29,90 euro.

DVD

Kroonjuwelen (Stunnedfilm). 76 minuten. Inclusief A5 boek met 48 pagina’s foto’s van o.a. Dr. Rat. 29,90 euro.

De documentaire Kroonjuwelen over de opkomst van graffiti in Nederland barst bijna uiteen van passie en enthousiasme over het onderwerp. Het is een romantische, boeiende reis langs de geschiedenis van een fenomeen, dat eindelijk eens breder belicht wordt dan als bijwagen van de hiphopcultuur of als onderwerp van debat over het verschil tussen vandalisme en kunst.

De adrenaline van het nachtelijk spuiten op metro’s en treinen; het achterlaten van je ‘tag’ (snelle handtekening) op moeilijk bereikbare locaties; het verschil in visie tussen graffitispuiters die hun werk legaal inzetten en zij die zweren bij een ondergronds bestaan; de gevoelens van competitie, bewondering en geldingsdrang in de selecte groep prominente schrijvers. Het wordt in beeld gebracht als een kleurrijk jongensboek, dat eens en voor altijd verklaart waarom hele generaties het beton van de stad als hun eigen canvas gingen beschouwen.

De laagdrempeligheid wordt verbeeld met wazige videobeelden van bleekneuzerige brugpiepers die met hun tags wereldberoemd werden in eigen stad. En de evolutie van graffiti wordt treffend geïllustreerd door graffitischrijver Shoe, die eerst met een zonnebril op vertelt hoe hij en zijn crew vroeger vijfhonderd gulden kregen van een coffeeshopeigenaar om de naam van zijn zaak overal te spuiten en nu, zonder zonnebril op, het door hem ontworpen logo van tv-station Talpa toont.

Hoewel het jammer is dat er geen aandacht is voor de opkomst van graffiti in andere Nederlandse steden, werkt de focus op de scene in Amsterdam goed. Zo verbindt de documentaire zich met de plaatselijk actieve punkers en de interactie tussen Amsterdamse straatschoffies en bezoekende kunstenaars vanuit de Verenigde Staten, zoals Keith Haring.

Bij de dvd zit een prachtig vormgegeven ‘black book’ vol illustraties uit zowel punk als hiphop.

    • Saul van Stapele