Geen fans in onveilige voetbalstadions Italië

In onveilige Italiaanse voetbalstadions wordt geen publiek meer toegelaten. Dat heeft de Italiaanse regering gisteravond per decreet besloten tijdens een spoedberaad over de dodelijke supportersrellen afgelopen vrijdag op Sicilië. De noodmaatregel van het kabinet betekent in de praktijk dat in de hoogste voetbalcompetitie (Serie A) slechts in stadions van Rome (olympisch stadion), Palermo, Turijn (olympisch stadion) en Siena publiek welkom is.

De Italiaanse regering ging akkoord met het voorstel om de ban op al het voetbal, die vrijdag kort na de dood van een politieman van kracht werd, met ingang van vandaag op te heffen. De amateurs, de jeugd en de vrouwen mogen dan weer in actie komen. Het profvoetbal is vanaf komend weekeinde weer vrijgegeven, met alleen toeschouwers in goedgekeurde stadions.

Volgens de laatste opgave voldoen 29 van de 37 stadions in de Serie A en B niet aan de nieuwe veiligheidseisen, die overigens al in 2005 door de Italiaanse overheid zijn uitgevaardigd. Een gesloten video- en televisiecircuit om het publiek in en buiten het stadion te volgen en te controleren, tickets op naam en elektronische toegangspoorten zijn voortaan verplicht in elk stadion dat toeschouwers bij wedstrijden toelaat.

„Over deze voorwaarden valt niet te discussiëren”, verklaarde Giovanna Melandri, minister van sportzaken. „Of het stadion biedt deze faciliteiten of de wedstrijd wordt achter gesloten deuren gespeeld. Punt uit.”

Het befaamde San Siro-stadion van AC Milan (waar ook stadgenoot Internazionale de thuiswedstrijden speelt) kan de strengere veiligheidstoets nog niet doorstaan. Het complex heeft diverse aanpassingen en werkzaamheden nodig om aan de nieuwe eisen te voldoen.

„Dit is een absurde oplossing”, zei aanvoerder Paolo Maldini van AC Milan. „Voetballen zonder publiek is dodelijk voor de sport. Het zou beter zijn geweest het verbod nog even te laten voortduren om tijd te winnen voor noodzakelijke werkzaamheden aan de stadions.” AC Milan-baas Adriano Galliani vroeg de Italiaanse regering om hulp, omdat de ploeg zonder publiek in financiële problemen zou komen.

Het is onduidelijk hoe het verbod op de onveilige stadions internationaal uitpakt. Zo speelt AC Milan in de Champions League tegen Celtic en komt Internazionale tegen Valencia uit. (ANP)