Galerieselectie

Jan van de PavertDe eerste tentoonstelling in de nieuwe ruimte van Galerie van Paul Andriesse, in het Oostelijk Havengebied, is ingericht door kunstenaar Jan van de Pavert. Het werk van Van de Pavert, die zich al jaren bezighoudt met de idealen van het modernisme, sluit mooi aan bij het nieuwe, strakke onderkomen van de galerie. Te zien zijn verschillende computeranimaties, die bestaan uit rondgangen door denkbeeldige ruimtes. Ook sculpturen en tekeningen maken deel uit van de presentatie.

Nieuw werk van Jan van de Pavert. T/m 17 febr in Galerie Paul Andriesse, Withoedenveem 8, Amsterdam. Di t/m vr 11-18u, za 14-18u.

Sven-Ole FrahmVorig jaar won Sven-Ole Frahm de Bergischer Kunstprijs voor schilderkunst in Duitsland. Hij kreeg de prijs voor de opmerkelijke techniek van zijn werken. De geometrische lijnen die zijn doeken domineren, worden gevormd door naden. Met naald en draad worden patronen, gesneden uit al beschilderde stukken linnen, volgens een eigen meetkunde aan elkaar bevestigd. Het is een techniek die de twee dimensies van de schilder verenigt met de drie dimensies die de beeldhouwer tot zijn beschikking heeft. Het werk van Frahm vertoont daarmee verwantschap met bijvoorbeeld de schilderijen van Lucio Fontana.

Schilderijen van Sven-Ole Frahm. T/m 4 maart in Aschenbach & Hofland Galleries, Bilderdijkstraat 165c, Amsterdam. Wo t/m vr 12-17u, za 13-18u.

Verzameld De galerie van het Leids Universitair Medisch Centrum laat onder de titel Verzameld een keuze zien uit de eigen collectie. De tentoonstelling, georganiseerd in het kader van het tienjarig bestaan van het LUMC, bestaat uit werken die in de periode 1986-2007 door het ziekenhuis werden aangekocht. Leidraad bij de selectie vormde het thema mens en natuur. Te zien zijn kunstwerken van onder meer Céline van Balen, Carla van de Puttelaar, Rosemin Hendriks, Marc Mulders, Marlene Dumas en Gé Karel van der Sterren – foto’s en schilderijen die normaal gesproken de muren van wachtkamers en gangen sieren.

Verzameld; een keuze uit de eigen collectie 1986-2007. T/m 1 april in Galerie LUMC, Albinusdreef 2, Leiden. Dagelijks 8-20u. Inl: www.galeries.nl/lumc

Art Rotterdam Vandaag is de kunstbeurs Art Rotterdam geopend voor het publiek. Op deze achtste editie zijn zo’n zeventig galeries uit binnen- en buitenland vertegenwoordigd, die de nieuwste ontwikkelingen in de hedendaagse beeldende kunst laten zien. Nieuw dit jaar is de samenwerking met Atelier Rijksbouwmeester, dat de Amerikaanse kunstgroep Graffiti Research Lab uitnodigde om haar straatkunst te tonen op de Rotterdamse Kop van Zuid.

Art Rotterdam. 8 t/m 12 febr in de Cruise Terminal, Wilhelminakade 699, Rotterdam. Do en vr 9 13-18u, za en zo 11-19u, ma 11-17u. Inl: www.artrotterdam.com

Marjan TeeuwenDe monumentale foto’s van Marian Teeuwen tonen interieurs die tot de nok toe zijn volgestouwd met rotzooi. Tassen, boeken, kleding, planten, kranten, dozen en huisraad vormen grillige composities. De spullen zijn bij elkaar gezocht op functie, textuur en kleur. Ze zijn in een architectuur van horizontale of verticale banen gestapeld, gerangschikt in een wankel evenwicht. Plafonds, vloeren en muren zijn niet meer te herkennen, waardoor het perspectief behoorlijk wordt aangetast.

Foto’s van Marjan Teeuwen t/m 4 maart in Galerie Cokkie Snoei, Mauritsweg 55, Rotterdam. Do t/m zo 13-18u.

En verder Schilderijen van Kiki Lamers t/m 24 febr in Annet Gelink Gallery, Laurierstraat 187-189, Amsterdam; installatie van Hans Op de Beeck t/m 17 febr in Galerie Ron Mandos, Prinsengracht 282, Amsterdam; schilderijen van Lorenza Boisi t/m 24 febr in Galerie Diana Stigter, Elandsstraat 90, Amsterdam; foto’s van Thomas Hoepker t/m 24 febr in Galerie Wouter van Leeuwen, Hazenstraat 27, Amsterdam; schilderijen van Helen Verhoeven t/m 24 febr in Galerie Fons Welters, Bloemstraat 140, Amsterdam; wandobjecten van Cornelius Rogge t/m 25 febr in Galerie de Zaal, Koornmarkt 4, Delft.