Frankrijk

Cabaret De nieuwe musicalversie door Sam Mendes van Cabaret, de musical van Joe Masteroff naar een roman (1929) van Christopher Isherwood, combineert kleine en grote verhalen met diabolische melancholie. In het Berlijn van de jaren ’30 is men getuige van de opkomst van Hitler via de coulissen van de Kit Kat Klub – nachtelijk ontmoetingspunt van miljonairs, oplichters en avonturiers; een lugubere sfeer met spaaklopende marginale figuren.

Cabaret v.o.t. in de Folies Bergère, 32, rue Richer, Parijs, www.foliesbergere.com, 0033-144799898.

Monet/Japan Claude Monet, De meester van de Nymphéas ontdekte in 1971 Japanse prenten. Zijn verzameling is nu te zien in het Musée Marmottan en geeft een overzicht van de Japanse prentkunst van de achttiende en negentiende eeuw, met grote kunstenaarsnamen als Utamaro, Hokusai en Hiroshige. Ook weerspiegelt de tentoonstelling de voorkeuren van Monet, die meer hield van de sereniteit van de landschappen en de elegantie van de courtisanes dan van de gekunsteldheid van kabuki-acteurs.

T/m 25 febr in het Musée Marmottan-Monet, 2, rue Louis Boilly, Parijs, dag beh ma 10-18u, 0033-144965033.

Victor Hugo/Juliette Ze beminden elkaar een halve eeuw. Hij: genie van de kusten en kamerlid. Zij: een provinciale courtisane en actrice zonder talent, maar beeldschoon. Hugo zag haar in de première van zijn Lucrèce Borgia. Er volgde een liefdesnacht waaruit een passie ontstond die duurde tot hun dood. Maison de Victor Hugo toont die passie aan de hand van gravures, doeken, brieven en voorwerpen.

T/m 4 mrt., 6, place des Vosges, Parijs, di-zo 10-18u 0033-142721016.

En verder in Parijs Rembrandt bouquet final, dessins du Kupferstichkabinett de Berlin t/m 11/3 Institut néerlandais, www.insitutneerlandais.com